fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Recepty,  Velikonoce

Netradiční velikonoční beránek z mrkvového těsta, s čerstvou kávou

Velikonoční beránek mě moc baví. Mám dva oblíbené recepty, oba najdete tady na blogu. Je to podmáslový beránek a piškotový beránek. Ale vloni jsem upekla takový pokus z mrkvového těsta, s čerstvě mletou kávou a tvarohem. No a byl naprosto božský. Šťavnatý a voňavý.

Tak jestli letos ještě vybíráte, zkuste můj recept. A budu ráda, když se pak pochlubíte jak se vám povedl. Buď tady na blogu nebo na mých sociálních sítích.

Potřebujete

▪️3 vejce
▪️100 g medu
▪️200 g najemno nastrouhané mrkve
▪️50 g tvarohu
▪️120 g celozrnné špaldové mouky
▪️120 g bílé špaldové mouky
▪️120 g měkkého másla
▪️1/2 lžičky jedlé sody
▪️1,5 lžičky prášku do pečiva
▪️3 lžičky mleté kávy
▪️ šťáva a kůra z poloviny citronu

Nejdříve si dejte do mísy robota vejce a med. Nasaďte šlehací metlu a vyšlehejte společně do pěny. Přidejte všechny ostatní suroviny a umíchejte těsto.

Formu na beránka lehce vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou. Opatrně do ní nalijte těsto, přiklopte horním dílem (pokud vaše forma horní díl má, ta moje kameninová ano) a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C.

Já používám horkovzduch a peču přibližně hodinu. Záleží i na typu formy. Jestli je beránek hotový zjistíte tradičním vpichem špejle doprostřed těla. Musí vyjít čistá, maximálně obalená několika drobky těsta. Ne mokrá od těsta. Nechejte chvilku chladnou ve formě.

Vyklopte a nechejte vychladnout.

U kameninové formy se mi občas stane, že beránek nejde moc dobře vyklopit. V tom případě ho zase zavřu a zabalím celou formu do vlhké utěrky a nechám třeba 15 minut stát. Potom už jde vyklopit pěkně. Tenhle trik funguje i na vyklápění bábovky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nákupní seznam

Tvaroh a máslo používám z La Formaggeria Gran Moravia.

Med jsem si oblíbila od Včelařství Balaštík

Kávu jsem tentokrát použila od Los Muertos. Je výborná, doporučuji.