Ostatní,  Recepty

Skliďte švestky, nepalte slivovici a uvařte si čatní

Čatní nebo chcete-li chutney je hustá omáčka z ovoce, zeleniny, koření a dalších nejrůznějších přísad. Bývá slano – sladko – pikantní a používá se k dochucení vegetariánských i masových pokrmů. Jeho příprava trvá celkem dlouho, protože vaříte dokud vše nerozvaříte a nevznikne hustá omáčka. Jenže pak krásně voní celý dům a vy si božsky pochutnáte.

Moje švestkové čatní je perfektní k masům, paštice nebo sýrům. Když na něj chci švestky, musím je ubránit před bečkou a taky před sebou samotnou a švestkovými koláči, které doma milujeme.

Potřebujete

  • 1 kg švestek
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 bobkové listy
  • 1 celá skořice
  • 6 hřebíčků
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 až 2 dcl jablečného octa
  • sůl podle chuti

Připravte si na plotnu velký hrnec s nepřilnavým povrchem a zahřejte ho. Hoďte do něj sádlo a rozehřejte ho. Na sádle nechejte opékat cibuli nakrájenou na půlkolečka, dozlatova.

Mezitím, co se cibule opéká, vypeckujte švestky. Ke zlatavé cibuli přidejte koření a dvě minuty opékejte společně, až se koření rozvoní. Přidejte švestky. Společně vařte půl hodiny, průběžně míchejte.

Kdyby se švestky přichytávaly, přidejte trochu vody a snižte teplotu. Přidejte jablečný ocet. Kdo má raději kyselejší čatní, může dát octu více. Pro jemnější chuť stačí 1 dcl. Prudkým varem vyvařte část octa a jeho štiplavou chuť. Ochuťte solí a stále promíchávejte.

Zasypejte cukrem, který za stálého míchání nechejte rozpustit. Ještě můžete dále vařit, na mírnou teplotu, klidně dalších deset, patnáct minut.

Čatní naplňte do sklenic, zavíčkujte a můžete ještě sterilizovat v troubě.

Dobrou chuť přeje Elly.