fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování,  Velikonoce

Na Zelený čtvrtek si upečte velikonoční nádivku podle našeho receptu

Velikonoční nádivku peču už roky podle osvědčeného receptu. Přidám do ní trochu kopřiv, trochu medvědího česneku a chutná nám všem moc. A když jsem pro magazín Žena-in.cz měla testovat uzené maso z Kauflandu značky K-Mistři od fochu z Modletic, tak jsem opět využila vyzkoušenou klasiku.

Potřebujete

  • 4 vejce
  • 250 ml smetany
  • 150 g másla
  • sůl a pepř
  • 2 bílé větší francouzské bagety
  • 350 g uzeného masa z Kauflandu
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g směsi medvědího česneku a kopřiv
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g špenátu
  • strouhanka na vysypání formy

Pečivo použijeme ideálně staré aspoň dva dny. Nakrájíme na malé kostičky, které osmahneme dokřupava na másle. Dáme stranou. Oddělíme žloutky a bílky. Do žloutků přimícháme rozpuštěné máslo a smetanu, dochutíme solí a pepřem. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibulku, ke které přidáme špenát, dochutíme solí a česnekem. Chvíli podusíme a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme nasekané kopřivy a medvědí česnek.

Slaninu nakrájíme a dáme do nádoby, ve které budeme péct nádivku. Dáme do vyhřáté trouby a necháme vypéct dokřupava. Opečenou slaninu dáme stranou, i s trochou tuku, který se z nich vypekl. Zbylým tukem vymažeme formu a vysypeme ji strouhankou.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi nasypeme křupavé kostičky pečiva. Promícháme. Přidáme maso nakrájené na kostičky, vychladnutou zelenou směs a ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně muškátovým oříškem. Promícháme. Úplně nakonec jemně vmícháme sníh a přesuneme do zapékací mísy.

Pečeme na 180 °C, asi půl hodinky až 40 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz. Více informací najdete v článku na magazínu.