Na Zelený čtvrtek si upečte velikonoční nádivku podle našeho receptu
Velikonoční nádivku peču už roky podle osvědčeného receptu. Přidám do ní trochu kopřiv, trochu medvědího česneku a chutná nám všem moc. A když jsem pro magazín Žena-in.cz měla testovat uzené maso z Kauflandu značky K-Mistři od fochu z Modletic, tak jsem opět využila vyzkoušenou klasiku.
Potřebujete
- 4 vejce
- 250 ml smetany
- 150 g másla
- sůl a pepř
- 2 bílé větší francouzské bagety
- 350 g uzeného masa z Kauflandu
- 100 g anglické slaniny
- 100 g směsi medvědího česneku a kopřiv
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g špenátu
- strouhanka na vysypání formy
Pečivo použijeme ideálně staré aspoň dva dny. Nakrájíme na malé kostičky, které osmahneme dokřupava na másle. Dáme stranou. Oddělíme žloutky a bílky. Do žloutků přimícháme rozpuštěné máslo a smetanu, dochutíme solí a pepřem. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibulku, ke které přidáme špenát, dochutíme solí a česnekem. Chvíli podusíme a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme nasekané kopřivy a medvědí česnek.
Slaninu nakrájíme a dáme do nádoby, ve které budeme péct nádivku. Dáme do vyhřáté trouby a necháme vypéct dokřupava. Opečenou slaninu dáme stranou, i s trochou tuku, který se z nich vypekl. Zbylým tukem vymažeme formu a vysypeme ji strouhankou.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi nasypeme křupavé kostičky pečiva. Promícháme. Přidáme maso nakrájené na kostičky, vychladnutou zelenou směs a ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně muškátovým oříškem. Promícháme. Úplně nakonec jemně vmícháme sníh a přesuneme do zapékací mísy.
Pečeme na 180 °C, asi půl hodinky až 40 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.
Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz. Více informací najdete v článku na magazínu.