Hlavní jídla,  Recepty

Jarní kuřátko s houbovou nádivkou

Věřili byste, že francouzské kuře chutná jinak než to, které koupíte v českých supermarketech? Je to tak. Má jinou barvu kůže a jinou barvu masa. Také pevnější strukturu masa. Určitě se vyplatí za takové maso připlatit.

Podle receptu zasytíte dvěma malými jarními kuřátky dva dospělé a dvě děti. Nevěříte? Tak vyzkoušejte náš nový recept.

Když jsem v Makru narazila na krásná žlutá jarní mini kuřátka, tak jsem nemohla odolat. Koupila jsem dvě a najedla se celá rodina. Připravila jsem k nim totiž výbornou nádivkou a moc dobrou přílohu – zapečené brambory se smetanou a goudou.

Nad nádivkou jsem dlouho přemýšlela a rozhodla jsem se nepoužít jako základ pečivo, které většinou do nádivky používám.  Rozhodla jsem se improvizovat a jít na nádivku postaru. Připravit ji z pšeničné krupice. Na její dochucení jsem použila hromádku žampionů, které ji krásně provoněly.

Komu se nepodaří sehnat malá jarní kuřátka, může stejný postup použít na kuře klasické velikosti.

Potřebujete

  • 2 jarní kuřátka nebo 1 klasické kuře

na potření kuřátek

  • 100 g másla
  • čerstvý tymián (v případě nouze i sušený)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

na nádivku

  • 8 žampionů (nebo v létě klidně lesní houby, případně mražené či sušené)
  • 2 šalotky
  • kousek másla
  • 150 plnotučného mléka
  • 8 lžic hrubé pšeničné krupice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • zelené bylinky – ideální je právě teď medvědí česnek, mimo jeho sezonu petrželka
  • trocha kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce

Ze všeho nejdříve si připravte nádivku. Šalotku nakrájejte nadrobno, žampiony také na menší kousky. Česnek nasekejte nadrobno.

Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte kousek másla, na kterém osmahnete šalotku, česnek a následně přidáte a podusíte žampiony nebo jiné houby. Tuto směs dochuťte solí, pepřem a kmínem. Zalijte mlékem a rozmíchejte ve směsi krupici. Míchejte na středním plameni, dokud směs nezhoustne. Nechejte vychladnout. Zamíchejte vajíčka a nasekané zelené bylinky – medvědí česnek nebo petrželku.

Kuřata si omyjte, důkladně osušte, zbavte zbytků peří. Zevnitř lehce osolte. Dovnitř kuřete nacpěte nádivku. Aby pěkně držela, je dobré svázat nohy provázkem, jak vidíte na obrázku.

Celé kuře potřete ze všech stran rozpuštěným máslem, které jste dochutili solí, pepřem a čerstvým tymiánem.

Pečte 40 minut při teplotě 150 °C a potom 10 minut na 200 °C. Průběžně polévejte výpekem.

Dobrou chuť přeje Elly.