fbpx
Dezerty,  Recepty

Tvarohový koláč mého dětství. U nás se mu říkalo tvarožňák.

Když jsem dala recept na instagram, tak jsem si potvrdila, že jde o velice oblíbený starý recept. Pekla nám ho maminka a měli jsme ho rádi úplně všichni. Znáte ho taky? Někde se mu říkalo švédský koláč nebo švédská buchta.

Jako děcku mi vždycky přišlo úžasně zázračné to, že se pracuje se sypkým „těstem“, které se pěkně spojí až v troubě.

Potřebujete

sypké těsto

500 g polohrubé mouky
▪ 150 g cukru moučka
▪ 1 prášek do pečiva

tekuté tvarohové těsto

3 polotučné tvarohy ve vaničce (750 g)
▪ 3 vejce
▪ 400 ml mléka
▪ 120 g cukru krupice
▪ 50 ml rumu
▪ 1 vanilkový puding v prášku

nakonec ještě

▪ 250 g másla

Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si sypké těsto. Smíchejte mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Promíchejte fakt důkladně.

Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte olejem a vysypejte moukou. Na dno plechu nasypejte polovinu sypké směsi.

Všechny suroviny na tvarohové těsto dejte do robota a nasaďte šlehací metlu. Vyšlehejte, ať se všechno pěkně spojí. Dávejte pozor, ať nemáte žádné hrudky. Tvarohovou směs vylijte na sypkou část. Pracujte opatrně. A pak povrch posypejte rovnoměrně zbytkem sypké směsi.

Povrch koláče zaskládejte silnějšími plátky másla. Jeden kousek vedle druhého. Někdo v téhle fázi máslo strouhá na hrubém struhadle.

Pečte dozlatova, přibližně půl až třičtvrtě hodiny.

Nechejte úplně vychladnout. Ideální je, když koláč podáváte až druhý den. Pěkně se rozleží. Ale víte co, my jsme ho doma s chutí jedli ještě teplý 🙂

Dobrou chuť přeje Elly.