fbpx
Grilování,  Hlavní jídla,  Recepty,  Sezóna,  Testování

Grilujeme: Krkovice v hořčici a kořenová zelenina na pánvi

Pan Božský si přál na své čtyřicáté narozeniny gril. Pořádný gril. Plynový, velký (protože je nás hodně) a dobře vybavený. Vybírali jsme dlouho. A nakonec u nás doma přistál takový krasavec, jakého jsme si snad ani nedokázali představit. Získala jsem ho díky spolupráci s webem GrilyKrby.cz a ráda vám ho podrobně představím. Grilovací sezona už totiž začala a máme na to celé léto 🙂

Přistál nám doma tento krasavec Campingaz 4 Series Dual Heat Classic. Je to borec, po kterém jsem toužila už dlouho. Campingaz je moje vysněná grilovací značka. Kromě základního grilu, který je vybavený čtyřmi hořáky a ještě navíc boční plotýnkou (na té jsem trvala), je úžasný v tom, že má dvě oddělené části, kdy v každé z nich můžete mít jinou teplotu.

Navíc má neskutečně bohaté příslušenství díky systému Culinary Modular. Místo grilovací plochy můžete mít třeba velkou pánev, wok pánev, pizza kámen nebo stojan na kuře. Všechny tyto vychytávky vám postupně představím a už se na to moc těším.

Poprvé jsme si chtěli gril trochu „osahat“ a tak jsme grilovali skoro obyčejně. V jedné části se pod poklopem dělalo maso, v druhé se zapékaly gratinované brambory a na plotně vznikla skvělá opečená zelenina. Snadné a základní suroviny, výsledek naprostá pecka.

Do budoucna se pokusím zaznamenat přesně čas a teplotu, na kterou se jídlo dělalo. Napoprvé je to odhad, hlídejte si proto váš gril.

Jednoduché, den předem naložené maso, je zárukou úspěchu. Super příloha, opečená kořenová zelenina a gratinované brambory se smetanou, jsou pomyslnou třešničkou na dortu.

A díky plynovému grilu jsme si to všechno mohli připravit venku, na terase.

Potřebujete

  • 4 x 200 g plátky vepřové krkovice
  • 5 lžic medové hořčice Avokádo
  • 4 lžíce sweet chilli omáčky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

příloha

  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • kousek celeru
  • 2 velké cibule
  • sůl
  • tymián
  • slunečnicový olej

gratinované brambory

Suroviny na marinádu smíchejte ve misce s víkem. Marinádu namažte na maso, dejte do misky, přiklopte víkem a dejte na 24 hodin do lednice. Z lednice vyndejte hodinu před grilováním, ať se maso ohřeje na pokojovou teplotu.

Připravte si gratinované brambory. Použijte můj vyzkoušený recept, který najdete TADY.
Brambory zapečte buď v troubě (pokud nemáte gril jako my) nebo v grilu. My jsme je pekli v jedné polovině plynového grilu, při teplotě asi 190 – 200 °C, zhruba hodinu.

Zeleninu nakrájejte na silnější nudličky. Cibuli na velké kostky. Společně dejte opékat na trošce oleje. Použijte buď plotýnku doma nebo plotýnku na vašem grilu. Ano, přesně pro tyhle účely jsem ji tam chtěla! Bude to trvat asi 15 minut. Zelenina musí zůstat křupavá.

Maso grilujte pár minut z každé strany. Doba grilování záleží na druhu grilu a teplotě, při které grilujte. Nepřehánějte to, aby maso nebylo příliš tuhé.

Podávejte všechno společně. A je to fakt pecka!!! Podávejte s trochou úžasné medové hořčice Avokádo.

Dobrou chuť přeje Elly.