Ostatní,  Recepty

Příloha nebo samostatné jídlo? Božské gratinované brambory.

U dnešního receptu bych ráda použila oblíbená slova mého pana Božského. Taková blbost a jak je to dobrý. A ano, má pravdu. Gratinované brambory se smetanou nejsou žádná velká věda. Oblíbená přílohová surovina – brambory, se díky nakrájení na tenké plátky a jemné smetaně, promění v naprosto božský pokrm.

Jsme přeci bohyně, tak jak jinak 🙂 Tuhle přílohu můžete v klidu podávat ke spoustě jídel. K dušenému masu, k pečené rybě, ke grilovanému masu. Prostě jak máte chuť. Příloha velice variabilní. A to přeci máme rádi.

Potřebujete minimum surovin. Brambory, sůl, pepř, máslo a smetanu. Kdo chce, může brambory doplnit nastrouhaným sýrem jako my. Ale i se samotnou smetanou jsou tak skvělé, že není potřeba je ničím doplňovat. Když tam švihnete sýr, tak máte, podle mě, úplně super bezmasé jídlo, ke kterému není potřeba už nic víc vymýšlet.

Důležité je nakrájet nebo nastrouhat brambory opravdu na tenké plátky. Až se brzy upečou a jsou šťavnaté. Já je švihám na svém robotu Tefal. Než jsem ho měla, tak jsem krájela na kráječi Fiskars a taky super.

Potřebujete

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • pepř
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g sýra (mám ráda Krolewski 45%, goudu nebo ementál z Lidlu, Madeland)
  • 50 g másla

Brambory oloupejte, omyjte a osušte. Nakrájejte na velice tenké plátky. Můžete použít nástavec ke kuchyňskému robotu nebo ruční struhadlo, podobné jako vidíte na fotce.

DSC_0117.jpg (143 KB)

Plátky by měly být tenké a stejnoměrné.

DSC_0118.jpg (120 KB)

Brambory dejte do velké mísy a nastrouhejte k nim sýr. Nahrubo. Ochuťte solí a pepřem.

DSC_0121.jpg (133 KB)

Nalijte smetanu. A velice důkladně promíchejte, aby byly všechny brambory obalené smetanou.

DSC_0126.jpg (139 KB)

Zapékací formu vymažte máslem a nasypejte do ní brambory se sýrem a smetanou. Urovnejte a na povrch dejte plátky másla.

DSC_0127.jpg (132 KB)

Kdo chce, může ještě povrch posypat trochou sýra. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C.

DSC_0129.jpg (128 KB)

Pečte asi hodinu, dokud povrch nezezlátne. Můžete zkusit napíchnout jeden plátek brambory někde ze středu a zkusit, jestli jsou už měkké.

Podávejte jen tak, se salátem nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Dobrou chuť přeje Elly.