Polévky,  Recepty

Poctivá jarní polévka s vaječným svítkem

Souhlasíte se mnou, že poctivě uvařená polévka je pravým balzámem pro tělo i duši? Hlavně když je horká, s výbornou zavářkou, voňavou zeleninou a skvěle dochucená. Není nad to si takovou polévku užít venku, při krásném jarním dnu. Protože je to slepičí jarní polévka…

Základem pro tuto polévku může být silný slepičí nebo kuřecí vývar. Ale vůbec nevadí, když použijete hovězí. Hlavně musí být fakt silný. Vývar si můžete uvařit do zásoby a potom jen z mrazáku vytáhnout jednu větší krabičku, rozpustit a připravit jakoukoliv polévku. A nejen tu. U nás v mrazáku máme vývary vždycky do zásoby – na risotto, jen tak na polévku, do různých dalších receptů.

Slepičí vývar dělám podobně jako ostatní vývary a přiznám se, že se s ním moc nemažu. Do velkého hrnce dám naporcovanou celou slepici (v případě kuřecího prostě kousky kuřecího masa – většinou hřbety, srdce, játra, skelety). Na jednu slepici tak 2 mrkve, 2 petržele, kousek řapíkatého celeru, jednu velkou cibuli, kus zeleného – petržele, libečku. Zeleninu nikdy neloupu, pouze odrhnu hrubou rukavicí pod vodou. Cibuli i se slupkou jen rozpůlím.

Všechno tohle dám ke slepici do hrnce. Přidám nové koření (tak 5 kuliček), černý pepř (asi 10 kuliček), 2 bobkové listy a 3 kuličky jalovce. Ten dávám do každého vývaru. Je to prý divné, ale já ho tam přidávám ráda 🙂 Samozřejmě sůl. Tady odměřovat nebudu. Musíte sami, podle vlastní chuti.

Když mám doma nějakou jarní cibulku, co už není v kondici, nebo místo řapíkatého celer bulvový, tak je přidám taky. Někdy i více mrkve, ale pozor, aby potom nebyl vývar moc sladký. To si musíte vychytat také podle vlastní chuti.

Často používám místo celý kousků zeleniny obsah zbytkového sáčku z mrazáku. Do něj průběžně přidávám různé odřezky a slupky z vývarové zeleniny. A pak to všechno šoupnu do hrnce, když vařím vývar.

Přiklopím poklicí a vařím. Dlouho. Mnoho hodin 🙂 Slepici déle než kuře, kuře kratší dobu než hovězí maso. Až začne maso odpadávat od kosti, vývar bude mít skvělou chuť a vy hlad.

Vývar scedím, maso oberu, zbytek vyhodím. Kosti i zeleninu. V zelenině už nic dobrého určitě nezůstalo. Uděláme si zbrusu novou, čerstvou 🙂

V poslední době vařím vývar nejčastěji v pomalém hrnci.  Ten jsem si dost zamilovala a vývar z něj je ještě o velký kus chutnější než z klasického hrnce. Postup je úplně stejný, zapnu na pomalejší vaření a nějakých sedm, osm hodin.

A začneme si chystat mističky na jarní polévku. Do si dáme obrané, na kousky nakrájené maso. Do druhé nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Do další si můžeme dát směs bylinek – petrželku, pažitku, klidně koriandr. Další misku si připravte na nakrájený vaječný svítek a máslovou zeleninu. Ta je naprosto jedinečná a už si bez ní nedokážeme představit žádný vývar.

Vaječný svítek

  • 2 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce pažitky nebo jiných zelených bylinek
  • sůl a pepř

 

Oddělte si bílek a žloutek. Ve větší misce prošlehejte bílky metličkou. Lehce osolte. Vyšlehejte bílkovou pěnu, nemusí být tak tuhá jako klasický sníh. Opatrně přidejte žloutky, špetku pepře. Po jedné přidejte 2 lžíce mouku. Vmíchejte do směsi. Nakonec přisypejte nadrobno nasekané bylinky.

Na teflonové pánvi s kapkou oleje nebo másla osmahněte pozvolna dvě placky. Nesmažte dlouho, ať povrch příliš neztuhne. Ještě zatepla smotejte do roládky.

Nechejte trochu vychladnout a nakrájejte z rolády plátky. Dejte do misky k polévce.

Teď už vám zbývá připravit jen jarní zeleninu na másle.

Jarní máslová zelenina

  • 1 kedluben
  • 1 ředkvička
  • kousek cukety
  • 1 mrkev
  • 1 malá petržel
  • 1 velká lžíce másla
  • špetka soli

Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Mrkev a petržel na nudličky. Vhoďte do kastrolu, spolu s máslem a opékejte asi pět až deset minut. Jen krátce. Zelenina musí trochu změknout, ale pořád zůstat křupavá.

Hotovou zeleninu dejte do další připravené misky.

Máme hotovo, uvařeno, připraveno.

Horkou polévku podávejte v hrnci, na talíři si každý z mističek nachystá co má rád. Připravenou směs si jen zalije horkou polévkou a je hotovo.

Dobrou chuť přeje Elly.