fbpx
Testování

Testujeme: Pepper Field – ten nejlepší pepř na světě

Jaké koření používáte v kuchyni nejčastěji? Já jsem jednoznačně pepřová. Kromě pepře používám často i kmín a čerstvý tymián, skořici a papriku. Ale pepř, ten je prostě nej. Černý, bílý, červený. Každý je dobrý na něco jiného, ale přidávám ho fakt téměř do každého jídla.

Proto jsem měla radost, že mě na oslovila značka Pepper Field, abych vyzkoušela jejich pepř. Ten nejlepší pepř na světě. Pepř z Kambodže.

Pepř se v Kambodži pěstuje od 13. století. Rostlinky Kampotského pepře byly bohužel v roce 1970 zničeny a tento pepř proto na 30 let úplně zmizel z trhu.

V roce 2000 však místní farmáři započali s obnovou tradice a zasadili první rostlinky nového pepře. Díky podpoře mezinárodních organizací a také organizace Kampot Pepper Promotion Associatio, jsou tito farmáři podporování a Kampotský pepř se začíná dostávat i do zahraničí.

A tady se dostáváme ke značce Pepper Field, která pomáhá kambodžským farmářům s distribucí kvalitního pepře nejen do České republiky, ale do celého světa. Za férovou cenu jak pro zákazníka, tak pro farmáře.

Tak se dostala jedna sada pepře do ruky i mě. Jaký pepř Pepper Field nabízí? Půjčila jsem si texty přímo ze stránek Pepper Field. Protože mají všechno tak krásně popsáno. Líbí se mi, že jde na první pohled poznat, že pepři rozumí a to co dělají, dělají s láskou…

Černý pepř – dominantní silná chuť

Je sbíraný ještě nezralý na začátku roku, kdy jsou zrnka oranžově žlutá. Černou barvu dodá až sušení na slunci.

Vyniká výraznou chutí – skuteční pepřoví odborníci by měli na jazyku odhalit jeho skryté tóny eukalyptu a čerstvé máty.

  • Používejte na grilovaná masa a tmavé omáčky – čerstvě namletý přímo na talíři.

Červený pepř – ovocný a méně ostrý

Pravý červený pepř je kambodžský světový unikát, který je extrémně vzácný a není známo, že by rostl kdekoliv jinde na světě.

Sbírá se na konci sezony, než se přehoupne období horka v období dešťů, je velmi citlivý na sběr právě díky extrémní šťavnatosti a změnám počasí. Když jej rozkousnete, cítíte na jazyku sladko-pikantní medové tóny s příměsí červeného bobulovitého ovoce.

  • Skvělý na dezerty, chutná po ovoci a medu
  • Vynikající na saláty a avokádo
  • Experimentální k čokoládě
  • Osvěžující pro gintonic

Bílý pepř – neuvěřitelně jemný a delikátní

Tohle je můj favorit. Miluji bílý pepř a tenhle Kampotský je opravdový poklad. Budu ho mít vypotřebovaný jako první 🙂

Je to prakticky červený pepř pouze bez slupky, která se odstraní ponořením na pár dní do vody. Zrnko se poté samostatně suší tak dlouho, než získá krémovou barvu.

Jeho chuť je velmi atypická – jemná, smetanová a delikátní. Je oblíbený mezi špičkovými šéfkuchaři, jelikož povzbudí všechny vjemy v jídle, aniž by zastínil jakoukoliv z chutí. Kambodža je jedna z mála zemí, kde se bílý pepř loupe až ze zralého červeného, nikoliv z nezralého černého.

  • Ideální na ryby, světlé maso a sýry – nemá klasický pepřový „ocas“

Vidíte? Vybere si každý… Já mám doma nejraději všechny tři. Melu je většinou v mlýnku nebo drtím v hmoždíři. Tyhle Kampotské pepře jsou rozdrtit velice snadně. Kdo hmoždíř nemá, doporučuji koupit si u Pepper Field jejich fešáka v dárkové sadě i s pepřem.

Pokud chcete Kampotský pepř vyzkoušet a jste opatrní, začněte s menším balením všech tří druhů pepře po 20 g. Najdete ho tady.

Když víte, že jste pepřoví (jako já), sáhněte po sadě Premium 2 + 1. Každé balení obsahuje 50 g pepře, v praktických znovu uzavíratelných sáčcích.

Můj osobní tip je (kromě sady s hmoždířem) také sada se třemi mlýnky. Je to geniální, na každý pepř máte svůj vlastní mlýnek. A to mi přesně vyhovuje!

V e-shopu Pepper Field najdete mnoho dalších variant. Zkumavky, dárkové sady, mlýnky.