fbpx
Dezerty,  Recepty,  Snídaně

Podzimní dýňové vafle s neodolatelným slaným karamelem

Spolupráce na mini kuchařce k vaflovačům Breville mě neuvěřitelně bavila. Bude to asi tím, že jsme rodina milující vafle a tak byla tahle práce zábavná nejen pro mě, ale i pro celou moji rodinu.

Vafle

  • 1 vejce
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 200 g dýňového pyré
  • 80 g másla
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Slaný karamel

  • 200 g cukru krupice
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 1 lžička soli

Hrušky

  • 3 velké hrušky
  • hrudky z karamelu, který jsme připravovali nebo 2 lžíce hotového karamelu
  • 50 g másla

Dýňové pyré si můžete připravit těsně před pečením vaflí nebo můžete mít zásobu v mrazničce. Stačí jen upéct doměkka oblíbenou dýni a potom její dužinu rozmačkat nebo rozmixovat. Přesný postup najdete v tomto článku.

Do mísy kuchyňského robota dejte vejce a javorový sirup. Společně prošlehejte. Nepodaří se vám udělat úplně pěna, ale vznikne hladká směs. Přidejte rozpuštěné máslo, dýňové pyré, mouku, prášek do pečiva a špetku soli.

Umíchejte hladké těsto. Ve vaflovači upečte vafle.

Mezitím, co střídáte nové těsto ve vaflovači a vyndáváte upečené vafle, tak si na plotně připravte karamel.

Do širokého nerezového hrnce dejte cukr. Hrncem zatřepejte tak, aby byla všude stejnoměrná vrstva cukru. Začněte zahřívat na lehce více než střední teplotu. Cukr se začne rozpouštět. Až bude velká část rozpuštěná a cukr začne hnědnout, zamíchejte. Míchejte tak dlouho, dokud nebude cukr krásně zlatavý. Sundejte z plotny.

Potom do něj po kouscích přidávejte máslo. Smetanu ohřejte tak, ať je horká a i tu po částech přilévejte do hrnce s karamelem. Pořád míchejte, ideálně metličkou.

Pokud se vám v karamelu udělají hrudky (zřejmě se to stane), vůbec nevadí. Použijete i ty. Připravte si pekáč s víkem. Do něj dejte hrušky nakrájené na čtvrtky a zbavené jadřinců. Přidejte k nim karamelové hrudky. Komu se hrudky neudělaly, přilijte do pekáče dvě až tři lžíce karamelu. Přiklopte víkem a pečte na 200 °C, 10 minut.

Karamelové hrudky se rozpustí, hrušky pustí šťávu. Ta se promíchá s karamelem a vznikne úžasný směs na dýňové vafle.

Podávejte všechno společně.

Dobrou chuť přeje Elly.

Vaflovač Breville

Když chcete ty nejlepší vafle, musíte mít nejen dobrý recept (od toho tady máte mě), ale i kvalitní spotřebič, který udělá vafle pěkně vysoké, křupavé na povrchu a uvnitř vláčné. A protože u nás se vafle dělají dost často, tak jsem vaflovačů vystřídala několik. Ten nejlepší se ke mě dostal až díky spolupráci s webem Mamedoma.cz , kde najdete mimojiné spotřebiče značky Breville. Patříte-li mezi milovníky vaflí, jako my, neváhejte a téhle investice určitě nebudete litovat.

Vaflovač Breville koupíte tady.