Testování

Zdravý svět s Globusem vás nadchne

16640705_763013557173264_1765275444545466631_n

S velkou chutí jsem se zapojila do tvoření receptů ze zdravých surovin, které nabízí Globus. Je to už pár týdnů, co Globus začal svou akci “Zdravý svět“. Co to znamená? A jak se můžete zapojit do soutěže s Globusem?

Že v každém supermarketu najdete široký výběr alternativních potravin pro vaše vaření a zdravější stravování.

V sortimentu najdete bezlepkové suroviny, výrobky bez laktózy, bez zbytečně přidaného cukru, bez živočišné složky, bez chemie a třeba také produkty pro raw stravu. Vybere si úplně každý, kdo se chce stravovat trochu jinak.

Zároveň probíhá skvělá soutěž o hodnotné ceny.

Každý týden se soutěží o tři dárkové koše a hlavní výhru v podobě poukazu na nákup za 10 000 Kč. Stačí vymyslet recept, ve kterém použijete vybrané suroviny ze Zdravého světa.

Jaké byly zadané suroviny? A co jsem z nich vymyslela?

1. týden: quinoa, BIO vejce, kokosový olej

Pikantní smažená quinoa

  • asi 600 g vařené quinoi
  • 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 1 pórek
  • svazek jarní cibulky
  • 4 mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 3 cibule
  • 2 – 3 chilli papričky – ideálně dvě různé barvy, ať je jídlo hezké
  • 6 vajec
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 6 lžíce sladké pálivé chilli omáčky
  • sůl a čerstvě umletý pepř
  • kokosový olej

Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a orestujeme dohněda.

Pórek nakrájíme na plátky, mrkev nahrubo nastrouháme, celer nakrájíme na malé kousky, jarní cibulku na kolečka, chilli papričky na půlkolečka (použijeme je bez semínek, ať tolik nepálí). Všechnu připravenou zeleninu vsypeme do velké pánve nebo hrnce k masu a opékáme asi pět až deset minut.

Dochutíme solí a pepřem, sojovou omáčkou a sladkou chilli omáčkou. Přidáme uvařenou quinou. Promícháme a zapneme plotnu naplno. A teď ke všem surovinám do pánve vyklepneme rozšlehaná vajíčka. Prudce opékáme, až vajíčka ztuhnou.

IMG_20170222_173441

2. týden: kokosové mléko, pohanka, bio čokoláda 70%

Snídaňová pohanka s ovocem a čokoládou

  • 300 g pohanky lámanky
  • 800 g kokosového mléka
  • voda
  • agávový sirup
  • čerstvé ovoce
  • čokoláda

Pohanku propláchneme a dáme vařit do vody s kokosovým mlékem. Vody by mělo být na toto množství cca 1000 ml. Necháme ji zavřít a potom vaříme asi 8 minut. Občas promícháme. Vaříme doměkka.

IMG_20170222_173501

3. týden: červená čočka, dýňová semínka, lněný olej

Teplý i studený čočkový salát

  • 250 g hnědé čočky
  • 500 g červené čočky
  • 2 hrnky naklíčené čočky
  • zelená petrželová nať
  • sůl a pepř
  • 1/2 velké sklenice sterilovaných okurků trochu láku z okurek
  • 150 g goudy
  • lněný olej
  • dýňová semínka

Obě čočky uvařte doměkka. Sceďte, osolte a nechejte lehce nebo úplně vychladnout. To záleží na tom, jestli chcete salát vlažný nebo studený. Přidejte naklíčenou čočku a promíchejte.
Sýr nastrouhejte nahrubo. Okurky nakrájejte na kostičky. Přidejte spolu se sýrem do salátu. Nalijte trochu okurkového láku a důkladně promíchejte. Pracujte opatrně, ať si salát zbytečně nerozmačkáte. Zasypejte nasekanou petrželovou natí.

Ještě můžete dochutit solí a pepřem. Přidejte 4 lžíce lněného oleje.

Salát ozdobte opraženými dýňovými semínky.

17035763_1362116507145202_506127015_o

Poslední týden právě odstartoval a tak se soutěže můžete zúčastnit i vy! Nastudujte si pravidla a pusťte se do práce 🙂

4. týden: agáve sirup, chia semínka, kešu

Domácí zapékané musli

  • 400 g ovesných vloček
  • agávový sirup
  • 250 g kokosového mléka
  • oříšky: mandle, kešu, lískové oříšky
  • chia semínka
  • čokoláda

Všechny suroviny smíchejte a nechejte asi dvacet minut odpočinout. Nasypejte na plech a zapékejte na 160 °C asi dvacet minut. Dokřupava.

Čokoládu můžete přidat až po zapečení a vychladnutí. Záleží na vás.

17101276_1362116493811870_563259772_o

Za fotografie díky Janičce Novákové – Solničce v kuchyni.