fbpx
Pečivo,  Recepty

Nejlepší bagety podle Maškrtnice

bagety

Vím, že se opakuji, ale domácí pečivo je prostě dokonalé. Třeba takové bagety…

Vyzkoušela jsem už několik receptů. S oblibou peču chlebové bagety, které umí dokonale moje kamarádka bohyně Lenka. Ale teď jsem objevila bagety podle mojí oblíbené pekařky Maškrtnice. Povedly se na jedničku. Měla jsem z nich velkou radost a budete mít i vy, když bagety vyzkoušíte.

Jedinou složitostí na tomto receptu je nutnost připravit si bagetový kvásek – poliš. Kdo má z kvásku strach, tak může být klidný. Je to snadné, rychlé a nemůžete nic pokazit.

Pro ideální výsledek je vhodné péct bagety na rozehřátém pečicím kameni. Když si zadáte do vyhledávače „kámen na pečení“, zjistíte, že není problém ho koupit a vaši trobu tak povýšit na pec. 🙂 Kdo nechce do kamene investovat, může si místo toho koupit tenké šamotové cihly a naskládat je na rošt do trouby. Kámen totiž akumuluje teplo a bagety, které na něm upečete, budou krásně nadýchané. Já jsem pekla na obyčejném plechu a bagety jsou trochu placatější. Na skvělé chuti jim to ale neubírá ani trochu!

Bagety budou kynout na pracovní ploše a vy je musít dostat na rozpálený kámen do trouby. Tradičně se na to používá dřevěná lopatka, podle nápadu Maškrtnice můžete využít i pevný papírový karton.

Jste připraveni? Tak do práce!

Potřebujeme

  • 600 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 18 g soli
  • 380 ml vody

a ještě na kvásek, který si musíte připravit předem

  • 300 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • čerstvé droždí – kousek o velikosti 1 x 1 cm
  • olej na vymazání mísy

Začínáme minimálně 12 hodin před samotným pečením. Kvásek poliš by měl totiž zrát asi 12 až 16 hodin.

DSC_0065

Do misky dáme vlažnou vodu, do které rozdrobíme kousíček droždí, přidáme mouku a důkladně promícháme. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme při pokojové teplotě již zmiňovaných 12 až 16 hodin. Já si kvásek zadělávám vpodvečer a na druhý den peču bagety.

Kvásek je hotový a my můžeme pokračovat. Ideální je zamíchat těsto v robotu. Do mísy nasypeme mouku, nalijeme vodu a nadrobíme droždí. Promícháme a necháme čtvrt hodinky stát. Poté přidáme sůl a kvásek poliš. Promícháme a vypracujeme hladké vláčné těsto.

Velkou mísu vymažeme olejem a těsto do ní překlopíme. Přikryjeme opět potravinářskou folií a můžeme nechat dalších 12 až 16 hodin v lednici.

Kdo je netrpělivý (jako já vždycky), může se pustit do práce už po dvou hodinách, kdy těsto necháte kynout na teplém místě. Mezitím ho však musíte dvakrát přeložit. Jak se to dělá? Těsto natahujete a skládáte, jako byste skládali papír A4 na A6. Pomáhá to provzdušnění těsta má velký vliv na výslednou strukturu bagety. Tak si dejte záležet.

Vykynuto? Jedeme dál…

DSC_0067

Připravíme si bagety. Z těsta si oddělíme pět stejných bochánků. Ty ještě zpracujeme podobným způsobem jak jsme překládali těsto. Kraje natáhneme a složíme směrem do středu. Bochánky necháme deset minut odpočívat a poté z nich, na mírně pomoučené ploše, vytvarujeme válečky – bagety. Přichází další čekání – kynutí. Ideálně dvě hodinky. V lednici můžou kynout ještě déle.

DSC_0068

Vykynuté bagety překlopíme na dřevěné prkénko nebo papírový karton. Nahoře žiletkou nařízneme na několika místech a šup s nimi do trouby.

DSC_0070

Přichází na řadu pečení. Hurá!! Předehřejte si troubu na 250 °C, zapněte horní a dolní ohřev. Rošt si dejte do středu trouby a dejte na něj cihly, kámen na pečení nebo třeba i ten plech. Musí se totiž důkladně nahřát. Na dno trouby dejte hluboký plech, do kterého bleskově, při shrnování baget z lopatky na kámen, nalijete 100 ml vody. Musí to být velice rychlé a ven z trouby musí utéct minimum tepla.

Já si tenhle stres ráda ušetřím a na pečení baget zapnu program s párou. To totiž moje nová trouba Electrolux umí dost dobře. Vodu naliji do zásobníku a trouba mi pěkně dávkuje páru.

bagety2

Bagety se nafukují, zlátnou. Po deseti minutách pečení otevřete troubu a nechejte utéct páru. Chcete přece křupavou kůrku. Potom pečte dále, až jsou krásně zlatavé. Celkový čas pečení je přibližně 25 minut. Bagety naskládejte na mřížku a velice lehce postříkejte vodou z rozprašovače.

Nechejte vychladnout a pochutnejte si. Měla jsem pravdu, že? Tyhle bagety jsou nejlepší na světě!

Dobrou chuť přeje Elly.