Hlavní jídla,  Recepty

Králík na smetaně podle Flo

DSC_3111

Patří králík mezi vaše oblíbené maso? Inspirujte se stejně jako já u Florentýny!

V dřívějších dobách byl v českých domácnostech králík poměrně rozšířeným masem. Na vesnici chovala králíky každá rodina a zásobovala i ty chudáky příbuzné, kteří žili ve městě, kde králíkárny mít nemohli. V dobách současných už bohužel králíci z vesnic vymizeli. Naštěstí je ale koupíte v obchodech nebo na trzích. Protože králičí maso je výborné a můžete ho upravovat na mnoho způsobů.

V poslední době u nás doma vedou spíše francouzské úpravy králíka. Používám hodně bílé víno, tymián a cibuli. Ale tentokrát jsem se rozhodla pro klasiku úplně nejklasičtější. Králík na smetaně. A vzala jsem si k ruce a na pomoc Hovory s řezníkem, mou nejoblíbenější masovou kuchařku. A jak jindy experimentuji a ráda, tak teď jsem se držela slovo od slova rad a receptu Jany Florentýny Zatloukalové.

DSC_3094

Potřebujeme

  • 1 králík
  • olej
  • 2 mrkve
  • 1 velká petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce cukru
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 500 ml masového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 – 2 lžíce octa
  • sůl

Pro tento recept je vhodné pracovat s rozporcovaným králíkem. Já jsem ho rozdělila na pět dílů. Dva díly z předních nohou, dva ze zadních a jeden hřbet. Kdo má rád jen pěkně masité stehna, tak určitě v obchodě sežene i jednotlivé porce a může si koupit 4 stehna.

Maso omyjeme, osušíme a osolíme.

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, na kterém ze všech stran osmahneme králičí kousky.

DSC_3097

Cibuli i kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Cibuli necháme zvlášť, kořenovou zeleninu smícháme.

DSC_3098

Opečené maso vyndáme z hrnce a uložíme do menšího hrnce pod pokličku. Do rozpáleného oleje vsypeme kořenovou zeleninu a opékáme zprudka asi pět minut. Přidáme cibuli a restujeme dozlatova.

DSC_3099

Poté zasypeme cukrem, který necháme chvíli zkaramelizovat, a zalijeme vývarem. Ideální je kuřecí, ten jsem neměla, tak jsem použila hovězí. Do vývaru vrátíme k zelenině i maso. Přidáme tymián, zakryjeme poklicí a dusíme doměkka. Bude to trvat asi hodinku, až hodinku a půl.

DSC_3100

Z másla a mouky si umícháme jíšku, kterou necháme bokem, dokud není maso hotové.

Měkké maso vyndáme zpět do malého hrnce, ve kterém už jednou odpočívalo. Pokud je hrnec nahřátý, bude to ideální. Do hrnce se zeleninou vlijeme jíšku a důkladně ji promícháme. Povaříme asi 15 minut.

DSC_3103

Nyní si vezmeme hustý cedník, kterým povařenou zeleninu s jíškou propasírujeme. Omáčka tak bude krásně jemná a hladká. Ještě pět minut povaříme. Na závěr vlijeme smetanu, kterou už jen lehce prohřejeme.

DSC_3104

Ještě můžeme dochutit ohřátým octem a cukrem, podle toho jak máme omáčku rádi.

Podáváme s knedlíkem, noky nebo těstovinami.

DSC_3105

A takhle u nás dětem chutná 🙂

DSC_3114

Dobrou chuť přeje Elly.