Hlavní jídla,  Jaro,  Ostatní,  Polévky,  Předkrmy,  Recepty,  Saláty,  Sezóna

Zázračný poklad z lesů: Medvědí česnek

Medvědí česnek je zázrak, který najdete v lese. Znáte ho? Používáte?

DSC_1891

Já sama jsem ho objevila teprve před pár lety, ale používá se od pradávna. Roste v lese velice časně zjara a vypadá jako listy konvalinky. Když jej však promnete mezi prsty, voní jako česnek. A také to česnek je. Medvědí, volně rostoucí ve vlhkých lesích, v přítmí stromů. Tam, kde roste, ho najdete celé lány, jeden trs vedle druhého. Proto když už vyrazíte do lesa, nasbírejte si ho do zásoby. Roste opravdu jen zkraje jara, letos o něco dříve než jiné roky, protože byla krátká a mírná zima.

Zajímavé čtení o síle této bylinky najdete na magazínu ŽENA-IN.CZ

Nasbíraný medvědí česnek je zdrojem mnoha tělu prospěšných látek. Je to totiž přírodní antibiotikum a také antioxidant. Má vysoký obsah vitaminu C. Pomáhá snižovat krevní tlak, upravovat žaludeční činnost a celkově pomáhat s trávením. Obsahuje antibakteriální látky, takže pomáhá léčit mykózy a zbavuje tělo dalších škodlivých parazitů.

DSC_1845

A kromě toho opravdu výborně chutná. Jeho využití v kuchyni je všestranné a doporučujeme připravit si zásoby listů do mrazáku nebo si česnek uchovat jinak. Výborné je například pesto z medvědího česneku. Stačí jen rozmixovat postupně velkou hromadu listů, přidat olivový nebo kvalitní řepkový či slunečnicový olej, parmezán, vlašské ořechy a sůl. Tyto suroviny spolu promixujeme, podle vlastní chuti dosolíme a přidáme třeba i trochu pepře. Pesto skladujeme v lednici a vydrží nám poměrně dlouhou dobu.

DSC_1912

Kdykoliv pak dostanete chuť na trochu zdraví z přírody, stačí třeba jen uvařit kvalitní těstoviny a přidat do nich lžičku pesta. Budete překvapení, že dobrého opravdu stačí málo, a už není potřeba cokoliv jiného přidávat. Výborné je přidat malou lžičku medvědího pesta do míchaných vajíček. Chuť bude nezvyklá, ale lahodná.

Polévku z medvědího česneku připravíte během pár minut. Stačí připravit si už hotový masový nebo zeleninový vývar. Do něj přidáme hromadu medvědího česneku. Už nevaříme, nebo jen lehce prohřejeme. Dlouhým vařením totiž česnek ztrácí své blahodárné účinky a bohužel také chuť. Teď už stačí jen rozmixovat a třeba přidat trochu smetany. Na talíři zasypat křupavými krutonky z toastového chleba a máme skvělou polévku.

DSC_2103

Nasekaný medvědí česnek můžete přidat do různých pomazánek a dipů. Spolu s tvarohem a špetkou soli vznikne chutná a zdravá pomazánka. Přidejte do ní třeba ještě podušené kostičky cibulky a nasekané vlašské ořechy. Ty se totiž s medvědím česnekem krásně doplňují. Výborné je bylinkové máslo, které vám zachutná na čerstvém pečivu nebo při grilování.

Znáte medvědí česnek? K čemu ho používáte vy?