fbpx
Jaro,  Pečivo,  Recepty,  Sezóna

Trojhránky s medvědím česnekem. Zamilujete si je!

A rovnou vám slibuji, že mám pro vás v článku variantu na období, kdy medvědí česnek neroste. Vlastně dvě varianty.

Česnekové trojhránky jsou povinné na každé akci, kterou děláme s kamarády. Když se holky domlouvají co upečou nebo uvaří, tak aspoň jedna musí přivézt „trojúhelníky“. Kdo se pustí do verze bez medvědího česneku, pouze se stroužky klasického česneku, nezapomeňte ze stroužků vybrat středová srdíčka. Při velkém množství česneku, který v receptu je, by vám mohlo být těžko od žaludku, když to přeženete s množstvím snědených kousků.

V tomhle receptu bych vám taky ráda představila svou novou spolupráci. Ráda propaguji a podporuji zajímavé české nápady a šikovné ruce. A do dřevěných krájecích prken jsem se zamilovala na první pohled. Když jsem si měla vybrat kousky pro propagaci, nevěděla jsem, které dříve. Truhlářství Petr Bakeš se věnuje výrobě krájecích prken už od roku 2014.

V nabídce najdete velká i malá prkna z různých druhů dřeva. Většina nabízených prken je vyrobena z dřevěných kostek, které tvoří pravidelné i nepravidelné vzory. Mozaikový způsob výroby je šetrný k ostří nožů. Všechna prkna jsou vyrobena z v Česku rostoucích dřevin. Najdete zde prkna z tvrdého dřeva jako je buk a jasan, ale také ovocná dřeva – hruškové, jabloňové, třešňové a ořechové.

S prkny se teď budete potkávat na mnoha mých fotkách…

No tak pojďme už na tu jarní medvědí variantu…

Potřebujete

  • 500 ml mléka
  • 100 ml rozpuštěné Hery nebo slunečnicového oleje
  • 1 lžička cukru moučka
  • 800 g hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 2 lžičky soli

česneková náplň

  • 125 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
  • sůl dle chuti
  • 2 stroužky česneku (nebo zhruba 12 stroužků, když nepoužíváte medvědí česnek)
  • hromada listů medvědího česneku (mimo sezonu můžete použít pesto z medvědího česneku nebo zhruba 10 stroužků klasického česneku)
  • vejce na potření
  • cokoliv na posypání – hrubá sůl, kmín, čerňucha, sezamové semínko, mák…

DSC_1960.jpg (103 KB)

Vlažné mléko, cukr a droždí smíchejte. Nechejte stát na teplém místě. Až se na povrchu utvoří bubliny z kvásku, můžete pracovat dál. Do mísy robota dejte všechny suroviny na těsto, včetně kvásku. Umíchejte nelepivé těsto. Nechejte hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím si připravte česnekovou náplň. Máslovou Heru rozpusťte a vmíchejte do ní sůl a prolisovaný česnek. Medvědí česnek nasekejte nadrobno.

Těsto vyklopte a velice jemně pomoučený vál. Rozdělte na čtyři stejné díly. Každý díl rozválejte do tvaru obdelníku. Potřete česnekovou náplní, posypejte medvědím česnekem a zamotejte do rolády. Okraje lehce zastrčte dovnitř, aby náplň zbytečně nevytékala.

DSC_1952.jpg (92 KB)

Plech vyložte pečícím papírem. Na něj dejte rolády. Vejdou všechny vedle sebe. Teď rolády nakrájejte ostrým nožem, došikma, na trojúhelníčky. Nemusíte od sebe oddělovat. Po upečení se pěkně oddělí samy.

DSC_1954.jpg (91 KB)

Všechny čtyři rolády potřete rozšlehaným vejce a posypejte tím, co máte rádi. Sezamovým semínkem, čerňuchou, kmínem, mákem, hrubou solí…

Pečte v troubě, předehřáté na 180 °C, asi půl hodiny.

Nechejte vychladnout.

Dokonalá pochoutka k pivu, vínu nebo jen tak.

Náš tip: Až skončí sezona medvědího česneku, použijte místo čerstvých listů pesto z medvědího česneku nebo prolisovaný obyčejný česnek.

Jak na pesto? Najdete TU 🙂