fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Drůbeží játra na majoránce

jatranamajorance1

Drůbeží játra jsou surovinou velice levnou a velice, velice chutnou.

Připravíte z nich třeba skvělou domácí paštiku, bez náhražek, éček a s opravdovou chutí. Klasická játra na cibulce, s rýží nejsou také nikdy špatnou volbou. Ale dnešní játra na majoránce, to je něco! Inspirovala jsem se u Zdeňka Pohlreicha a tento recept se stal naším oblíbeným.

Radím vám dobře, hlavně dobré víno! Protože s ním samozřejmě budete nejen vařit, ale budete k jídlu také pít. Možná i při vaření. Já jsem si vybrala své oblíbené Habánské sklepy. Výtečné!

Potřebujeme

  • 500 g drůbežích jater
  • 1 velká červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velké jablko
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml smetany
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • máslo
  • trocha olivového oleje

jatra2

Nejdříve si připravíme játra. Rozdělíme na jednotlivé kusy, vykrojíme výraznější blanky, omyjeme a osušíme. Na pánvi rozpustíme kousek másla, do kterého přidáme trochu olivového oleje, aby se nám máslo nepřepalovalo. Játra osolíme, opepříme a dáme na pánev.

Smažíme z jedné strany a asi po pěti až sedmi minutách otočíme. Otáčíme jednotlivé kousky, nijak moc pánví nemícháme, netřepeme a tak. Prostě jen opatrně otočíme. A smažíme dalších pět až sedm minut. Játra musí uvnitř zůstat pěkně růžovo-červená, ne příliš přepečená.

Osmažená játra vyndáme z  pánvičky a místo nich na pánvičku vsypeme najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Mícháme a smažíme, pěkně dozlatova. Někdy v polovině zlátnutí cibulky přidáme jablko, které jsme oloupali a nakrájeli na malé kostičky. Chápete, že už teď to voní jako blázen po celém domě.

Do pánvičky vlijeme víno, které necháme za prudkého varu odpařit. Mícháme a mícháme. Teď je nejvyšší čas sundat pánvičku z plotny, nalít smetanu a dokořenit majoránkou. Kdyby se vám zdála omáčka příliš řídká, tak radím na chviličku vrátit na sporák a maličko vyvařit.

Nakonec do omáčky vrátíme játra, ještě maličko prohřejeme a podáváme.

Vhodnou přílohou je rýže nebo jen opečená bageta.

Dobrou chuť přeje Elly.