fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Tortilla zapečená s trhaným masem a paprikou

Pár balíčků tortill patří mezi stálice v naší spíži. Ano, dají se připravit i domácí tortilly. Ale já mám jídla s tortillami zařazeny mezi extra rychlovky a volím je většinou když nestíhám. Děcka je mají rády zapečené v kontaktním grilu se šunkou a sýrem. To je skvělé jídlo třeba na svačiny do školy.

Na oběd nebo večeři do nich pak zamotám trhané maso, zbytky grilovaného masa, zeleninu, sýr… A perfektní jídlo je na světě.

Náplně do zapečených tortill? Fantazii se meze nekladou a radíme vám použít to, co máte v lednici a co máte rádi. Tohle jídlo je výborné také na spotřebování zbylých potravin nebo zbytků pečeného či vařeného masa.

Jak na pomalu pečené krůtí maso?

Já jsem tentokrát použila pomalu pečené krůtí maso. Jak jej připravit? Ideálně krůtí stehna okořeňte jak máte rádi. Sůl a pepř dokonale postačí. Můžete přidat trochu česneku a kmín. Pečte na nízkou teplotu, zhruba 130 °C, dokud maso nejde pohodlně natrhat vidličkou. Je to několik hodin, třeba pět, šest, sedm. Záleží i na velikosti masa, které pečete.

Ideální je, když si takto upečete klidně třeba tři kila masa a nabalíčkujete si ho do mrazáku. Pak máte po ruce základní surovinu na rychlý oběd i večeři. Takové trhané maso je skvělé nejen do tortill, ale také do sendvičů, baget, burgerů, k bramborové kaši nebo dušené zelenině.

Potřebujete

  • 8 – 12 tortilla placek – skvělé jsou celozrnné (počet podle hladu a taky podle velikosti balení)
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 oranžová paprika
  • pomalu pečené krůtí maso – dvě horní stehna
  • 250 g čedaru nebo goudy vcelku
  • 500 g žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • tymián
  • kmín
  • máslo

na dip

  • 300 g zakysané smetany
  • 100 g majonézy
  • uzená paprika
  • sůl
  • pepř

Maso do tortilly je v našem případě už hotové – pomalu pečená krůtí stehna.

Žampiony nakrájejte na tenké plátky a dejte opékat na pánvičku, na kousku másla. Ochuťte solí, pepřem, kmínem a tymiánem. Opékejte asi pět minut, poté lehce podlijte vodou a ještě pět minut nechejte lehce probublávat, až se vyvaří všechna voda.

Papriky nakrájejte na proužky. Proveďte s nimi to samé co s s žampiony, dejte je opékat na olej nebo máslo. Ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Přidejte také špetku tymiánu.

Opékejte chvilku, asi pět minut a stáhněte z plotny.

Sýr nastrouhejte nahrubo.

Připravte si první tortillu. Naskládejte na ni papriky, žampiony, kousky masa a sýr. Přiklopte druhou tortillou a dejte zapéct do uzavíratelného kontaktního grilu. Já používám Tefal Optigrill Elite a volím tady program na sendviče.

Zapečte. Takto opakujte postup tak dlouho, dokud nejsou všechny tortilly hotové.

Mezitím, co se pečou tortilly, připravte si dip. Smíchejte majonézu a smetanu. Ochuťte solí, pepřem, uzenou paprikou. Promíchejte a chuti dolaďte podle sebe.

Podávat můžete se salátem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nádherný talíř je z dílny Lovetoeat-plates