Dezerty,  Hlavní jídla,  Recepty

Kynuté jahodové knedlíky v nových hrncích Tescoma

Po šestnácti letech, kdy vařím ve své vlastní kuchyni, jsem si konečně pořídila novou sadu hrnců. Od nastěhování do kuchyně v roce 2003 jsem tady měla dvě sady hrnců. Smaltované hrnce, které jsem dostala od své babičky jako svatební dar a také pár nerezových hrnců od Tescomy, které jsem si pořídila trochu později.

Protože celou dobu fungovaly naprosto perfektně, byla jsem ráda, že si můžu opět pořídit nádobí téhle značky.

Vybrala jsem si sadu na sadu nádobí na indukci VIVA, která má deset dílů. Což znamená pět hrnců, pět pokliček. Jedním z důvodů proč se mi zalíbila právě tato sada, byly skleněné poklice. Těm dávám přednost před poklicemi nerezovými, z jednoho praktického důvodu. Vidím co se děje v hrnci. Poklice mají nerezové úchyty, které při vaření zůstávají uchopitelné rukou bez rukavice.

Sada nádobí VIVA má moc hezký, lehce zaoblený tvar hrnců. I tohle byl důvod, proč jsem si vybrala právě tuhle řadu. Moje kuchyně před pár týdny prošla velkou rekonstrukcí. Vzhled kuchyně není ani moderní, ani rustikální. Něco mezi. Právě tyhle hrnce se sem perfektně hodí.

Líbilo se mi také složení hrnců. Vařím často „malá“ jídla pro Žofi a na to potřebuji hrnce o objemu 1 až 2 litry. Sada VIVA obsahuje dva menší kastroly, rendlíky, o objemu 1 a 1,5 l. Střední velikosti o objemu 2,5 a 3 l a jeden velký hrnec, který má objem 6 l. Prostě ideální složení pro mé potřeby.

Nerezové hrnce se velice dobře udržují. Myjeme je v myčce, občas je stačí jen opláchnout ve dřezu. Úchyty jsou navrženy tak, že se v nich po mytí v myčce nedrží voda, která pak neodkapává všude kolem.

Hned pár dní potom, co jsem měla hrnce nové, se mi povedl „super kousek“. Dala jsem Žofii vařit oběd a odešla na zahradu napouštět jí malý bazén. Než jsem se vrátila, smrděl oběd po celém domě, voda ze zeleniny a masa byla vyvařená a na dně byla jen obrovská černá připálená skvrna.

S hrncem jsem se pomalu loučila, protože jsem nevěřila tomu, že spáleninu dostanu dolů. Nechala jsem však hrnec dlouho napuštěný vodou s čistícím přípravkem a poté použila jemnou drátěnku. Sláva! Hrnec je jako nový. Tohle raději nedoporučuji zkoušet, ale zase dobré, že jsem si otestovala, že to jde a hrnec nemusel do koše.

Sada nádobí VIVA je vyrobena z nerezavějící oceli 18/10, poklice z vysoce odolného žáruvzdorného skla.

Otestovala jsem už všechny hrnce ze sady, nejčastěji používám nejmenší hrnce, na vaření pro Žofi. Té teď vařím čerstvé obědy každý den. Jedno z prvních velkých vaření v nové sadě hrnců, byly dokonalé jahodové knedlíky. Recept? Je tady!!!

V největším hrnci VIVA jsem vařila knedlíky a v tom nejmenším rozpouštěla máslo. V tom o něco větším zase ohřívala mléko na kvásek 🙂

Kynuté jahodové knedlíky

  • 500 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1/4 kostky droždí (cca 10 g)
  • 250 ml vlažného mléka
  • jahody

Postup

V hrnci si ohřejte mléko. Lehce dovlažna. Vmíchejte do něj cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte vzejít kvásek. Pracujte s ním, až budou na povrchu bublinky.

Promíchejte mouku se špetkou soli a přilijte kvásek. Přidejte vejce. Ručně, v kuchyňském robotu nebo v pekárně, vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechejte hodinu kynout na teplém místě (nebo při použití pekárny v pekárně).

Teď máte dva způsoby jak s těstem pracovat. Buď celé těsto (nebo jeho polovinu) rozválejte na placku. Z té vykrajujte skleničkou kolečka. Na každé kolečko dejte ovoce, zabalte do těsta, pevně uzavřete a uválejte v ruce pěknou kuličku. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.

Nebo trhejte kousky těsta, ty rozválejte na tenkou placku (tvar se mi osvědčil spíš obdelník), do té zabalte jahodu. Pořádně zmáčkněte spoje. Tohle je můj oblíbený způsob. Používám při něm malý váleček a mám pocit, že mi jde práce lépe od ruky. Mám starý dřevěný, který už mi pomalu dosluhuje a už za něj mám vyhlédnutou náhradu.

Ve velkém, klidně nižším hrnci, si dejte vařit vodu se špetkou soli. Až začne vřít, vhoďte do ní knedlíky. Mírně snižte var a vařte tak dlouho, až knedlíky vyplavou na povrch.

Vařte ještě asi tři až čtyři minuty.

Hotové knedlíky dejte na talíř a dochuťte podle sebe. Někdo je má rád s mákem, cukrem a máslem, jiný s tvarohem, opečenou strouhankou nebo nastrouhaným perníkem.

Aby byly knedlíky krásně nadýchané

  • nenechejte těsto překynout
  • používejte hrubou mouku (ale většinou funguje i polohrubá)
  • vařte je v dostatečném množství vody
  • nesmíte je převařit
  • po vyndání z vody je propíchněte vidličkou

Dobrou chuť přeje Elly.

Spolupráce se značkou