Hlavní jídla,  Recepty

Fazole se slaninou v rajčatové omáčce

Ráda vařím jídla s luštěninami. Luštěniny jsou chutné, zdravé a jídla z nich většinou poměrně rychlá. Jediné co trvá dlouho je to, že většinu luštěnin musíte den předem namočit ve vodě. Tedy ideálně tak, že večer předem luštěniny propláchnete, zalijete studenou vodou a necháte minimálně 12 hodin stát na lince. Po této době vodu slijete, luštěniny propláchnete a uvaříte.

Tím, že fazole namočíte, tak nejen zkrátíte dobu jejich vaření. Zbavíte je také jejich nepříliš populární vlastnosti a to toho, že způsobují nadýmání.

Kdo si chce s “namáčením” pohrát ještě více, může luštěniny naklíčit a až poté uvařit. Jejich výživová hodnota bude ještě vyšší.

Není to žádná věda, že ne. Luštěniny patří v naší zemi mezi tradiční potraviny, na které se bohužel trochu zapomnělo. Každý chce mít téměř denně na jídelníčku flák masa a přitom v luštěninách je velké množství bílkovin. A tak do dnešního receptu můžete slaninu úplně vynechat. Stejně je tam jen pro dobrou chuť.

Protože fazole se slaninou dají dohromady báječné jídlo. Tak chutné, že stačí, když k němu přidáte jen krajíc čerstvého chleba.
Tentokrát jsem použila velké bílé máslové fazole. Miluju je a mám jich doma vždycky zásobu. Klidně použijte malé fazole a nemusí být ani bílé. Pokud máte doma jiné, namočte je a uvařte 🙂

Potřebujete

  • 400 g velkých bílých máslových fazolí (v suchém stavu)
  • 700 ml rajčatové passaty (kupuju v Lidlu nebo v Itálii)
  • 200 – 300 g anglické slaniny
  • 3 velké mrkve
  • 1 velká cibule
  • čerstvý tymián
  • čerstvě mletý černý pepř Pepper Field
  • sůl
  • trocha slunečnicového oleje

Fazole namočte přes noc do vody. Na druhý den vodu sceďte, fazole propláchněte a napusťte novou vodu. Fazole uvařte doměkka. Nesolte! Osolte až po uvaření.

Na plotnu dejte velký hrnec a zahřejte jej. Dejte do něj trochu oleje. Na něj dejte opékat cibuli spolu s anglickou slaninou pokrájenou na kostičky.

Opékejte zhruba tři minuty a přidejte na kolečka nakrájenou mrkev.

Znovu společně opékejte, asi pět minut. Přidejte uvařené, scezené fazole a zalijte rajčatovou passatou. Můžete klidně použít i dvě plechovky krájených rajčat. Nebo čerstvá rajčata, když budete jídlo vařit v létě.

Ochuťte solí, pepřem (až ochutnáte ten kampotský, tak nebudete chtít jiný) a pořádně prohřejte, asi pět až deset minut.

Podávejte s čerstvým chlebem. Ideálně domácím, kváskovým.

Dobrou chuť přeje Elly.