Dezerty,  Recepty

Rozkošní velikonoční zajíčci z kynutého těsta

DSC_0473

Velikonoce nás čekají už příští týden a tak přináším trochu inspirace právě na tyto dny. Jak je prožíváte? Dodržujete tradice nebo raději sbalíte celou rodinu a odjede na hory nebo někam jinam?

Když byly naše děti menší, tak jsme volili variantu útěku z domu. Teď máme doma slečnu a mladého pána. Slečna chce otevírat klukům koledníkům a celý den se těší kdo všechno přijde. Syn zase vyrazí s kamarády od domu k domu a tak my dospělí máme po výletech. Proto každý rok vymýšlíme čím obdarujeme koledníky, co dobrého jim připravíme. Nebaví mě kupované “kokina” a tak s Toničkou tvoříme. Jeden rok jsme měly super kynuté věnce, na které jsem vám už přinesla recept.

Letos jsem pro značku Hera a web Pečení je radost, pekla tyto krásné zajíce. A upečeme je letos i pro kluky, kteří k nám dorazí na koledu.

Potřebujete

  • 400 g polohrubé pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 50 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
  • 1 vejce
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička soli

 

  • 1 vejce na potření před pečením
  • trocha sezamového semínka na ozdobení ocásku

Připravenou Heru si rozpusťte v hrnci. Všechny suroviny, včetně rozpuštěné Hery, dejte do mísy robota a umíchejte nelepivé těsto. Případně umíchejte ručně.

Na teplém místě nechejte těsto hodinu vykynout.

Po vykynutí těsto propracujte a rozdělte na osm stejných dílů.

Z každého dílu uválejte dlouhý váleček, ze kterého odkrojte kousek na ocásek. Konce válečků vyválejte do špičky – to budou zaječí uši.

Z válečku upleťte tvar zajíčka. Z malého kousku na ocásek vyrobte miniaturní uzlík, který vsaďte do dírky na zaječím ocásku. Uši můžete mírně zploštit.

Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechejte půl hodiny kynout pod utěrkou.

Potřete rozšlehaným vejcem a ocásek posypejte bílým sezamovým semínkem.

Upečte zajíce

v troubě rozehřáté na 180 °C, 20 až 25 minut dozlatova.