Hlavní jídla,  Recepty

Dušená vepřová játra se šťavnatými jablky

DSC_1455

Játra s jablky jsou perfektní recept na všední den. Rychlé jídlo, které výborně chutná. Lehce kyselá a trochu sladká chuť jablek se výborně hodí k chuti jater a dodá jídlu šťavnatost.

Vepřová játra klidně vyměňte za jemnější drůbeží, máte-li je radši. Kombinace jablka + játra funguje i tak. Uznávám, že játra každému nepřirostla k srdci. My je doma máme moc rádi, na různé způsoby. Ráda z nich dělám domácí paštiku (které se žádná nevyrovná, říkám já. Dcera nesouhlasí, u té vede Májka 😀 )

Jako přílohu můžete zvolit téměř cokoliv. Opékané brambory, rýži, bulgur, kroupy. Anebo kus čerstvě upečeného chleba.

Potřebujete

  • 700 g vepřových jater
  • 3 velká jablka
  • 1 velkou cibuli
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • majoránka
  • sádlo

DSC_1459

Rozehřejte si pánev a rozpusťte na ní kousek sádla. Cibuli nakrájejte nadrobno. Dejte ji osmahnout na rozehřáté sádlo.

Opečte cibuli pěkně dozlatova. Játra nakrájejte na větší nudličky. Jablko rozkrojte na čtvrtky, vykrojte jadřince a nakrájejte každou čtvrtku ještě na kousky.

Játra osušte důkladně papírovou utěrkou a dejte na pánev k dozlatova opečené cibuli. Chvíli opékejte.

Přidejte nakrájená jablka a opět opékejte. Dochuťte čerstvě mletým pepřem. Zalijte asi skleničkou vody, promíchejte a chvíli duste.

Až jsou játra měkká, osolte, ochuťte majoránkou.

Podávejte s přílohou, na jakou právě máte chuť.

Dobrou chuť přeje Elly.