Dobošův dort – sladká maďarská tradice
Dobošův dort (neboli Doboš torta) je klasický maďarský dort, který vytvořil a pojmenoval po sobě cukrář József C. Doboš v roce 1885. Doboš byl známý svým inovativním přístupem k pečení a s dortem Doboš představil několik revolučních technik. Jednou z nich byla použití čokoládového krému namísto tradičních konzervovaných ovoce a těžkých krémů, což v té době představovalo značný kulinářský pokrok. Dort byl poprvé představen na Národní výstavě v Budapešti a rychle se stal oblíbeným v celé Evropě. Jeho charakteristickým znakem je sedm tenkých vrstev piškotu, mezi kterými je čokoládový krém a na vrchu karamel.
Potřebujete
Piškotové pláty
- 6 velkých vajec, oddělit žloutky a bílky
- 150 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 40 g rozpuštěného másla
Čokoládový krém
- 250 g kvalitní hořké čokolády
- 200 g změklého másla
- 150 g práškového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu (volitelné)
Karamel
- 150 g cukru krupice
- 50 ml vody
- několik kapek citronové šťávy
Piškotové pláty
Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vyložte pečicí papírem několik kulatých forem o průměru 22 cm (nebo pečte postupně, pokud nemáte dostatek forem).
Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lesklý a pevný sníh. Jemně vmíchejte žloutky. Následně opatrně, ale důkladně vmíchejte mouku a nakonec rozpuštěné máslo.
Těsto rozdělte mezi připravené formy a urovnejte. Pečte každou vrstvu asi 5–7 minut, dokud není zlatavá.
Nechte pláty vychladnout na mřížce.
Čokoládový krém
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a nechte mírně vychladnout.
Vyšlehejte máslo s práškovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte žloutky a rum.
Do směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, dokud není krém hladký.
Sestavení dortu
Jednu vrstvu piškotu položte na podnos a rovnoměrně na ní rozetřete část čokoládového krému. Opakujte s ostatními vrstvami. Jednu vrstvu si nechejte stranou, na karamelovou polevu. Celý dort potřete čokoládovým krémem.
Karamel
V malém hrnci pomalu rozpusťte cukr s vodou a citronovou šťávou, dokud nezískáte zlatavý karamel.
Karamel rychle, ale opatrně rozetřete na poslední piškotový plát. Nechte ztuhnout. Vykrojte z plátu pár kolečk na ozdobu. Zbytek plátu rozmixujte.
Ozdobení
Dort kolem a klidně i shora ozdobte karamelovo piškotovou drtí. Nahoru dejte vykrojená kolečka.
Dobošův dort je připraven k podávání. Tento tradiční recept je pěknou výzvou, ale výsledek stojí za to. Já sama nejsem žádná velká cukrářka, ale jeho příprava mě fakt bavila a dort se povedl na jedničku.
Zkoušeli jste ho někdy upéct? A ochutnali jste ho?