fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Pomalu pečená kachna se smetanovými kroupami a sušenými rajčaty

Miluju pečenou kachnu. Maso z pomalu pečené kachny můžete podávat tradičně s knedlíkem a zelím. Nebo méně tradičně, s lokšema. A dnes úplně netradičně. S jemnými smetanovými kroupami s výbornou chutí sušených rajčat.

Pomalu pečenou kachnu z blogu už dobře znáte. Kachní maso je výborné a když se upeče pěkně pomalu, přes noc, tak je úžasně šťavnaté a křehké. Kachně pak jen na pár minut dopečete kůžičku a máte geniální jídlo bez práce.

Zároveň je však pomalu upečené kachní maso výborným základem pro mnoho dalších jídel. Nemusíte k němu podávat jen knedlíky a zelí.

Recept na pomalu pečenou kachnu si můžete zopakovat TADY. V našem receptu se peče 5 hodin na 150 °C. Přes noc ji klidně pečte na 100 – 110 °C, celou noc. Nedávno se nám pod receptem objevila připomínka o finanční náročnosti takového mnohahodinového pečení. Tak jsme chvilku počítali a upéct takovou noční kachnu, vyjde u A+ spotřebiče necelých 30 Kč, i méně. To není taková hrůza, co myslíte?

Potřebujete

  • 1 celá kachna
  • sůl
  • pepř
  • 100 g sušených rajčat ve slunečnicovém oleji (nám moc chutnají ty od Avokádo)

kroupy

  • 300 g středních ječných krup
  • 150 g sušených rajčat ve slunečnicovém oleji
  • 250 g hub ve slaném nálevu
  • 1 cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • olivový olej

Kachnu dejte péct den předem nebo brzy ráno. Před pečením do ní vložte sušená rajčata, kachnu můžete polít částí oleje, ve kterém byly naloženy rajčata.

Kachnu pečte osolenou, opepřenou. Další koření není potřeba.

Kroupy propláchněte. Dejte vařit do osolené vody, doměkka.

Ve velké pánvičce si rozehřejte trochu olivového oleje. Na něj vsypejte cibuli, nakrájenou na velké kousky. Chvilku po ní, až začne jemně zlátnout, přidejte i houby, bez nálevu. Po nich také na menší kousky nakrájená sušená rajčata. Můžete přidat i trochu oleje, ve kterém byly rajčata naloženy. 

Promíchejte a chvíli společně prohřívejte. Vsypejte uvařené, scezené kroupy. Opět promíchávejte. Zalijte smetanou a prohřívejte asi dvě až tři minuty.

Pečenou kachnu podávejte na kroupách.

Jak na pomalu pečenou kachnu?

Dobrou chuť přeje Elly.