fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Cuketa plněná mletým masem s rajčatovou omáčkou

Mám moc ráda cukety. Občas se mi podaří i nějakou vypěstovat, což je super. Baví mě různé druhy, sklízím je hodně mladé, ať jsou šťavnaté a křupavé. Menší používám do salátů, ráda je griluju, zapékám, smažím.

Zkuste tyhle plněné, které chutnaly fakt skvěle!

Potřebujete

  • 800 g vepřové krkovice (mleté)
  • 4 středně velké cukety
  • 1 cibule
  • sůl a pepř 
  • oblíbená směs koření (já jsem použila směs Krkovička od Avokádo)
  • 200 g goudy
  • 100 g sterilované kukuřice
  • 200 g rajčatové passaty (omáčka)
  • zelené bylinky podle chuti
  • trochu sádla
  • 6 ks rajčat

Maso do receptu použijte mleté, ideálně z vepřové krkovice.

Ve velké pánvi zahřejte kousek sádla a dejte na něj opékat nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte maso a lehce orestujte. Ochuťte solí, pepřem a oblíbenou směsí koření. Zalijte rajčatovou omáčkou a promíchejte. Nechejte 15 minut probublávat na střední teplotu. Mezitím připravte cukety.

Každou cuketu podélně rozřízněte a velkou lžící vydlábněte měkčí střed s drobnými semínky. Schovejte v lednici v krabičce a použijte na cuketovou buchtu nebo třeba na omáčku na těstoviny. 

Maso s omáčkou nechejte lehce prochladnout a vmíchejte do něj kukuřici a nahrubo nastrouhaný sýr. Touto směsí naplňte cukety, které jste předtím naskládali do pekáče nebo zapékací misky. Kolem naskládejte rajčata překrojená napůl, jen lehce osolená a opepřená.

Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, přibližně 20 minut. Naplněné cukety můžete ještě lehce posypat nastrouhaným sýrem.

Náš tip: Připravte si mleté maso z dvojnásobné dávky. Druhou polovinu schovejte do lednice a na druhý den podávejte se špagetami, zhusta posypané sýrem. Máte tak jednou ranou dva obědy. A ten druhý skoro bez práce!

Recept vznikl pro rodinnou firmu