Cuketa plněná mletým masem s rajčatovou omáčkou
Mám moc ráda cukety. Občas se mi podaří i nějakou vypěstovat, což je super. Baví mě různé druhy, sklízím je hodně mladé, ať jsou šťavnaté a křupavé. Menší používám do salátů, ráda je griluju, zapékám, smažím.
Zkuste tyhle plněné, které chutnaly fakt skvěle!
Potřebujete
- 800 g vepřové krkovice (mleté)
- 4 středně velké cukety
- 1 cibule
- sůl a pepř
- oblíbená směs koření (já jsem použila směs Krkovička od Avokádo)
- 200 g goudy
- 100 g sterilované kukuřice
- 200 g rajčatové passaty (omáčka)
- zelené bylinky podle chuti
- trochu sádla
- 6 ks rajčat
Maso do receptu použijte mleté, ideálně z vepřové krkovice.
Ve velké pánvi zahřejte kousek sádla a dejte na něj opékat nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte maso a lehce orestujte. Ochuťte solí, pepřem a oblíbenou směsí koření. Zalijte rajčatovou omáčkou a promíchejte. Nechejte 15 minut probublávat na střední teplotu. Mezitím připravte cukety.
Každou cuketu podélně rozřízněte a velkou lžící vydlábněte měkčí střed s drobnými semínky. Schovejte v lednici v krabičce a použijte na cuketovou buchtu nebo třeba na omáčku na těstoviny.
Maso s omáčkou nechejte lehce prochladnout a vmíchejte do něj kukuřici a nahrubo nastrouhaný sýr. Touto směsí naplňte cukety, které jste předtím naskládali do pekáče nebo zapékací misky. Kolem naskládejte rajčata překrojená napůl, jen lehce osolená a opepřená.
Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, přibližně 20 minut. Naplněné cukety můžete ještě lehce posypat nastrouhaným sýrem.
Náš tip: Připravte si mleté maso z dvojnásobné dávky. Druhou polovinu schovejte do lednice a na druhý den podávejte se špagetami, zhusta posypané sýrem. Máte tak jednou ranou dva obědy. A ten druhý skoro bez práce!
Recept vznikl pro rodinnou firmu