fbpx
Grilování,  Hlavní jídla,  Oslavy,  Recepty

Perfektní pstruh pečený v alobalu s máslem a česnekem

Zase tady budu trapně připomínat, že rybu aspoň jednou týdně. My se snažíme, ale taky to ne vždycky vyjde. Nejčastěji je to u nás doma losos, pstruh, sumeček, makrela, treska nebo tuňák. V troubě, na pánvičce, parním hrnci, přes léto na grilu.

Dnešního pstruha v alobalu můžete péct teď v troubě nebo až bude teplo (či tepleji), tak venku na grilu. Já se těším, až vyzkouším náš nový plynový gril, který jsme si sestavili v obýváku, protože jsme to nemohli vydržet 😀  Výhoda této úpravy je, že maso zůstane krásně šťavnaté, voňavé a chutné. Nepřehánějte to s kořeněním ryby. Česnek a sůl postačí, kdo chce, může přidat špetku pepře, kmínu nebo zelené petrželky.

Příloha? Kus čerstvého chleba, bageta, brambory s máslem nebo tarhoňa s houbami.

Potřebujete

  • 4 celí pstruzi
  • sůl
  • 6 stroužků česneku
  • 100 g másla

příloha

  • tarhoňa
  • slunečnicový olej
  • 250 g lesních hub nebo žampionů
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián

Nejprve si dejte vařit tarhoňu. Ve velkém hrnci si rozehřejte olej, na který dejte opékat suchou tarhoňu. Opékejte asi pět minut. Kuličky tarhoně musí lehce zezlátnout. Ochuťte solí, můžete i pepřem. Zalijte vodou. Té by mělo být vždycky zhruba jeden a půlkrát tolik, kolik tarhoně.

Vařte, míchejte, ochutnávejte. Pokud se voda vyvařila a tarhoňa je stále tvrdá, tak můžete ještě přidat trochu vody.

Mezitím, co se bude tarhoňa vařit, připravte pstruhy. Omyjte, osušte, osolte zvenčí i zevnitř. Dejte na plát alobalu. Nahoru i dovnitř naskládejte plátky másla a plátky česneku. Alobal pevně uzavřete.

Hotové balíčky pečete v troubě vyhřáté na 200 °C, přibližně 15 až 20 minut.

Tarhoňa se vaří, pstruzi se pečou. Zbývá poslední – houby.

Na pánvičce rozehřejte trochu oleje. Vsypejte na ni žampiony, nakrájené na plátky. Osolte, opepřete, ochuťte čerstvým tymiánem. Opékejte asi 10 až 15 minut, podle toho, jak silné plátky jste nakrájeli. Můžete velice zlehka podlít trochou vody, kterou pak na konci vaření odvařte. Těmito žampiony posypejte připravenou tarhoňu a podávejte k pečeným pstruhům.

Dobrou chuť přeje Elly.

Líbí se vám krásné dřevěné prkénko? Tohle a další krásné kousky koupíte na webu KRÁJECÍ PRKNA.