Co se nikam nevešlo,  NEVAŘÍME :-),  Testování

Chcete fotit jídlo? Recenze online fotokurzu

Před nějakou dobou mě oslovil web Tipy jak fotit s nabídkou na recenzi jejich kurzu Profesionální techniky fotografování jídla. Samozřejmě, že mě tahle možnost oslovila, protože si nenechám ujít žádnou šanci jak se zdokonalit v tom, co mě baví a živí.

Byla jsem zvědavá a těšila se, co se dozvím nového. Pokud s fotografováním jídla chcete začít nebo začínáte, nemusíte se vůbec bát, že by vás kurz rovnou hodil do vody, ať plavete. Kurz začíná pěkně pozvolna, od výběru fotografovací techniky. Jaký vybrat fotoaparát a jaké objektivy budete potřebovat.

Líbí se mi, že vás hned na začátku neodradí vidina nákupu drahého vybavení. Místo toho poradí vyzkoušenou techniku, kterou si může každý dovolit.

Povídání o objektivech bych doplnila tím, že bych na chvilku ukázala záběr pořízených fotografií vedle sebe. Ať účastník kurzu vidí vedle sebe rozdíly mezi jednotlivými objektivy. Jinak byly za mě informace dostačující. A i já sama jsem si potvrdila, že potřebuji nový objektiv 🙂

Čtvrtá kapitola poradí těm, kteří si chtějí vybavit své fotostudio. Hned na začátku se dozvíte jednu důležitou informaci, pod kterou se můžu podepsat a naprosto s ní souhlasím. Nezáleží až tak na tom, jakou máte výbavu, ale na tom, jaké máte světlo. Já často fotím i mobilem a když mám dobré, ideálně přirozené světlo, je fotografie nádherná, jako bych použila zrcadlovku.

Já sama preferuji přirozené světlo, ale rady jaké si vybrat vybavení, které vás nezruinuje, určitě nejsou špatné. Jen mi tahle kapitola přijde ke konci malinko zmatená, protože od vybavení už se přesunuje k nastavení fotoaparátu. Tyhle rady bych v kapitole o studiovém vybavení nečekala.

S každou další kapitolou pro mě byl kurz zajímavější. Začal se totiž zaměřovat na konkrétní rady, když chcete mít fakt originální a úžasnou fotku. Povídání o výrobě pozadí se vám bude určitě hodit. S tím už mám já sama velkou zkušenost, tak mě mnohem více zaujala další část této lekce.

Moc zajímavé je srovnání jak různě může působit stejné jídlo na různých foto pozadích. Jak stojí zato pohrát si s výběrem doplňků a vhodné plochy. Perfektní je závěr lekce, který nastíní jak krásně se dá pohrát s fotografií v počítačovém programu. Sama jsem byla zvědavá, jestli si i této problematice bude věnovat některé z lekcí kurzu.

Šestá lekce se věnuje nastavení světel a ukáže vám, co s fotografií udělá různé umístění světla, jak a proč používat odrazné plochy.

Rekvizity. Na ty bych doma potřebovala zvláštní místnost. A vím, že profi fotografové jídla ji fakt mají.

Tahle lekce mě moc nebavila, přiznám se bez mučení. Každý, kdo chce fotit jídlo, si musí svým vlastním vnímáním upravit kompozici fotky, rozhodnout jaké rekvizity použije a hlavně. Použité rekvizity by měly nějak souviset s jídlem na talíři. A to bohužel u téhle lekce nebyla pravda. Navíc mě pan fotograf začal už trochu štvát s tím, jak už podruhé zmiňuje, že použití starého nádobí nebo pozadí, evokuje v lidech, že jídlo je poctivé a připravovala ho nějaká selka nebo děvečka. No tak! Tohle není, dle mého názoru, zrovna super obrat. Dobré jídlo připravují jen selky nebo děvečky? Přesouvám se k další lekci a doufám, že tenhle obrat už neuslyším 🙂

Přesunula jsem se přes krátkou, ale jasnou kapitolu o tom, v jakém úhlu které jídlo fotit. Zdá se, že jde o jasnou věc, ale není to tak vždycky… V další lekci je krátký rozhovor s šéfkuchařem. Tahle lekce je zajímavá spíš pro ty, kteří se chtějí opravdu vydat na dráhu profi fotografa jídla, třeba pro různé restaurace. Já, když si fotím to, co uvařím, to mám nejlepší 🙂

Ovšem hned v dalším videu, kdy fotograf a šéfkuchař spolupracují na konkrétní fotografii, zazní spousta rad a tipů. Určitě je také zajímavé pozorovat jak taková fotografie vzniká.

Další praktická ukázka čekala hned v další lekci. Jsem nadšená z toho, že teď už vím jaké používat jiné osvětlení než přirozené světlo a jak ho používat. To je pro mě obrovský přínos a dříve jsem se v tom moc neorientovala. Následující kapituly se věnují tipům jak vyfotit konkrétní kuchařské výtvory, jako je hamburger nebo dort.

Třináctá lekce nadchne všechny ty, kteří rádi zachytí na svých fotkách nějaký pohyb. Především sypání a třeba tekoucí omáčku. Kompozice, která se v této lekci fotila se mi líbila snad nejvíce ze všech. Vedle úžasné ryby teda.

Blížíme se k závěru celého kurzu. Lekce o focení shora neboli top view mě hodně zajímala. Fotím tak totiž celkem často. Za mě byla tahle lekce dost krátká a vlastně jsem se z ní nedozvěděla nic moc, co by pro mě bylo přínosem. Následují ještě krátké lekce o drobných tricích při fotografování konkrétního jídla.

Trochu mi chybí nějaký srovnávací záběr snímků, které byly pořízeny s různým nastavením foťáku nebo s použitím odrazné desky. Ono se sice dá vrátit o záběr zpět a porovnat z předchozí fotkou, ale raději bych měla fotky vedle sebe, aby se daly srovnat. V jednom z posledních videí jdou záběry hned po sobě i s popisem, který je bez odrazné desky a který s a to se mi moc líbí.

Některé informace se zbytečně opakují v několika lekcích. Třeba to, jaké velikosti je použitý softbox. Tyhle technické věci by mohly zaznít v kapitole o vybavení ateliéru a dál není potřeba se k nim vracet.

Co bych řekla závěr?

Jestli to s fotografováním jídla myslíte vážně a nikdy jste jídlo nefotili, určitě vám tento kurz přinese nové informace a tipy jak fotit. Já jsem většinu věcí znala už z kurzů o fotografování jídla, ale i přesto jsem si pár nových informací našla.

Kurz byl velice příjemný a jsem ráda, že se k některým věcem můžu vracet a připomenout si je.

Čekala jsem, že v kurzu bude více informací o úpravě fotografie v počítačovém programu, ale při procházení nabídky kurzů jsem si našla kurz Photoshop od A do Z, takže super pro ty, kteří chtějí pracovat v tomto programu.

Kurz najdete na webu Tipy jak fotit. Třeba si vyberete i některý jiný z nabízených kurzů.

Článek vznikl ve spolupráci s webem Tipy jak fotit.