fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Kuře na mléce, citronu a šalvěji podle Jamie Olivera

Mám několik „kuchařských idolů“. Jedním z nich je Jamie Oliver. Baví mě lehkost, s jakou vaří, jak kombinuje suroviny, jak jednoduše vytváří výborná jídla. Vyzkoušela jsem od něj už spoustu nápadů a kuře pečené na mléce patří mezi mé oblíbené.

Oproti originálnímu receptu jsem udělala pár úprav. Přidala jsem do receptu celý citron. V tom původním je pouze kůra.

Další změnu jsem udělala při pečení. Pekla jsem namísto na 190 °C na pouhých 160 °C a po půl hodině pečení jsem přidala teplotu a ke konci odklopila poklici.

Potřebujeme

  • 1 celé kuře
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 10 stroužků česneku
  • 700 ml plnotučného mléka
  • olivový olej
  • 1 kousek skořice vcelku
  • 1 citron
  • čerstvá nebo sušená šalvěj (asi 10 – 15 lístků)

Připravte si velký pekáč s poklicí. Já používám litinový, přijde mi nejlepší. Troubu si předehřejte na 160 °C.

Ve velké pánvi si rozehřejte olej. Kuře osolte a opepřete ze všech stran, i zevnitř. A poté opečte ze všech stran na pánvičce. Vložte do litinového pekáče. Přidejte i výpek, který vám zůstal v pánvičce.

Kuře zalijte mlékem a do toho naházejte neoloupané stroužky česneku. Přidejte skořici a kuře posypejte šalvějí.

IMG_5039

Do mléka vložte dobře omytý citron.

Dejte péct. Pečte pod poklicí asi 30 – 40 minut. Průběžně polévejte tekutinou z pekáče. Poté zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších 35 – 45 minut. Nakonec chvíli pečte odkryté, ať se dopeče kůrka.

IMG_5046

Podávejte s omáčkou z mléka a bramborovou kaší.

IMG_5051

Dobrou chuť přeje Elly, inspirovaná svým oblíbeným Jamie Oliverem.