fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Pecka z vaření v Kravíně: Domácí bramborové gnocchi

Zkušenost vaření v profi kuchyni mám za sebou. Sobotní šrumec v hospůdce Kravín v Rajnochovicích byl neskutečně poučný. Není to prdel, mít vlastní hospodu, restauraci, bistro. Nikdy jsem si nemyslela, že je. Ale teď už vím, že je to sakra dřina. A že jedna z nejtěžších věcí je, nenechat se oblafnout dodavateli.

Celá sobota s mým menu dopadla ale, podle mě, moc dobře. Všem chutnalo, byla narvaná hospoda a doufám, že se sem budete rádi vracet. Můj velký obdiv má majitelka Věrka, která maká jako šroub a chce z Kravína vytvořit fajn místo s dobrým jídlem. Já moc doufám, že se to povede a ráda zase pomůžu.

Největší úspěch měly burgery. Ty jsme vyprodali hned v poobědové době. Spousta lidí si však pochvalovala také naše domácí gnocchi. Nebo noky, chcete-li. Z bramborového těsta, pěkně poctivě v Kravíně šoulané 🙂

Myslela jsem, že recept mám už dlouho na blogu, ale chyba. Najdete tady jen dýňové noky. Které jsou mimojiné famózní!

Potřebujete

  • 1 kg moučných brambor
  • zhruba 300 g polohrubé mouky (pšeničné)
  • 3 vejce
  • špetka soli

Postup je snadný a když domácí noky jednou vyzkoušíte, už si nebudete chtít vařit ty z obchodu 🙂

Brambory uvařte ve slupce, v osolené vodě. Horké oloupejte a rozmělněte. Záleží na vás, jestli lisem na brambory, v mlýnku ke kuchyňskému robotu nebo je nastrouháte na jemném struhadle.

Do horkých nastrouhaných brambor přidejte zbylé suroviny. Já jsem zvyklá pracovat ve velké smaltované míse po babičce, někdo těsto zadělává raději na pracovní ploše.

Nejprve do těsta přidejte asi 250 g mouky a další přisypávejte až podle potřeby. Může se stát, že všechnu mouku ani nespotřebujete, nebo že naopak budete potřebovat mouky trochu více.

S těstem si dlouho nehrajte a dlouho ho nemačkejte a nepřevalujte. Protože jinak by mohly být hotové noky příliš tuhé. Výsledkem vašeho snažení bude těsto, které bude pořád lehce lepit. Proto si ho při válení musíte podsypávat další moukou.

Pracujte rychle a nelekejte se toho, že těsto postupem času řídne a více se lepí. Právě proto pracujte co nejrychleji umíte, na pomoučené ploše. Z těsta vyválejte „hady“ o průměru asi 1,5 až 2 cm. Z „hadů“ krájejte válečky tak velké, jak chcete. Hotové noky můžete ještě ozdobit vidličkou nebo je po jednom vyválet na speciální dřevěné podložce se zářezy. Noky však můžete nechat obyčejné, hladké.

Hotové noky ihned dávejte do vroucí, osolené vody. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové. Bude to téměř hned. Vaření netrvá snad ani minutu. Vyndejte je z vody a nechejte okapat. Můžete naskládat vedle sebe, nechat oschnout a skladovat pár dní v lednici. Dají se také zamrazit a použít později.

Omáčku a přílohu si k nim připravte podle chuti nebo se inspirujte u nás 🙂

Krůtí na šalvěji a domácí bramborové noky

Gnocchi s medvědím česnekem a se šunkou

Bramborové gnocchi s trhaným kachním masem 

Kachna se zelím a domácími noky