fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Recepty,  Velikonoce

Pletený mazanec s náplní z másla a lískových oříšků

Obyčejný mazanec je taková pochoutka, že se mi skoro chce napsat, že nemá smysl ho jakkoliv vylepšovat. Jenže mě to nedalo. Chtěla jsem do něj dostat ještě o trošku více chuti. A tak jsem do něj dala máslo a lískooříškové kostky ze zdraveorechy.cz.

  • 150 g vlažného mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí (cca 40 g)
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g měkkého másla z La Formaggeria Gran Moravia
  • 2 vejce
  • 500  g hladké mouky
  • špetka soli

dovnitř mazance

  • 80 g najemno nasekaných lískových ořechů (použila jsem lískooříškové kostky)
  • 100 g másla
  • 80 g mléčné čokolády
  • trocha cukru

na potření a posypání

  • 1 vejce
  • najemno nasekané lískové oříšky

Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné a zamíchejte do něj část cukru a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví bublinky. Bude to trvat asi deset minut. Poté přidejte zbytek surovin na těsto. Vypracujte měkké, jen lehce lepivé těsto. Přikryjte místu utěrkou a nechejte 45 minut až hodinu kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly. Každý rozválejte na dlouhou placku, dlouho asi 50 cm a širokou přibližně 15 cm. Každou placku posypejte oříšky, klidně i trochou cukru, já jsem použila na jednu placku i vanilkovou pastu. Pak poklaďte tenkými plátky másla. Na jeden plát dejte nasekanou čokoládu. A zamotejte jako roládu. Ze všech těchto „hadů“ potom spleťte cop, který spojte do tvaru kruhu.

Dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte oříšky.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C, ideálně program horkovzduch. Pečte 30 – 40 minut, dozlatova.

Vyndejte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout.

Recept vznikl ve spolupráci se značkou La Formaggeria Gran Moravia.