fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Domácí dýňové noky s liškovou omáčkou

O víkendu jsme přivítali astronomický podzim a tak si na oslavu dáme jeden super dýňový recept. Tenhle jsem si fakt oblíbila. Hlavně dýňové noky jako základ pro mnoho dalších jídel, stejně jako ty bramborové. Můžete je kombinovat s masem, zeleninou, sýrem.
Dnes jsem k nim nakombinovala lišky a šalvěj. Lišky u nás bohužel nerostou, ale naštěstí bývají občas v Lidlu, ve skleničce, tak si udělám zásobu. Protože lišky milujeme. Překvapením v tomto jídle je kousek ryby. Ale klidně si tyhle noky dokážu představit jako bezmasé, pouze s houbami.
Recept na dýňové noky doporučuji opravdu vyzkoušet. Noky jsem připravovala podle různých receptů, ale tyto jsou nejlepší a už u nich zůstanu.

Potřebujeme

na noky

  • 450 g pyré z pečené dýně Hokkaido
  • 100 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • sůl
  • muškátový oříšek dle chuti

na omáčku a rybu

  • 1 sklenička lišek ve slaném nálevu (cca 250 g) – koupíte například v Lidlu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř a špetka muškátového oříšku
  • 2 lístky šalvěje nasekané najemno
  • 4 kousky oblíbené ryby – my jsme použili filet z aljašské tresky

na ozdobení

  • několik lístků čerstvé šalvěje
  • slunečnicový oleje

Připravte si dýňové pyré. Hokkaido rozpůlte, vydlabejte vlákna a semínka. Nakrájejte na malé kousky, které dejte do pekáče. Lehce osolte a opepřete. Pečte doměkka. Hotové kousky dýně rozmixujte tyčovým mixérem MORA na hladké pyré a nechejte vychladnout.

Do pyré přidejte žloutek, mouku, sůl a muškátový oříšek. Vytvořte těsto, ze kterého na pomoučeném vále vytvarujte dlouhé válečky. Mě se dobře pracovalo tak, že jsem si těsto rozdělila na osm stejných dílů a válela postupně osm válečků. Každý váleček nakrájejte na kousky. Výsledný nok by měl mít zhruba 3 x 2 cm. Ale záleží, jak se vám budou líbit 🙂

Vidličkou lehce zmáčkněte a otiskněte do každého noku tvar vidličky.

Noky nechejte hodinu vychladnout v lednici. Poté dejte do velkého hrnce vřít osolenou vodu. Až dosáhne bodu varu, lehce uberte teplotu, aby stále probublávala. Do vody dejte vařit všechny noky. Noky budou hotové, až vyplavou na hladinu.

Omáčka a ryba

Rybí kousky osolte a opepřete. Dejte opéct na pánev s kapkou oleje. Ne dlouho, ještě se prohřejí v omáčce, tak aby ryba nebyla vysušená.

Kousky ryby dejte stranou a na oleji osmahněte lišky ze sklenice, okapané od nálevu. Opékejte pět minut. Zalijte smetanou, ochuťte solí, špetkou pepře a muškátovým oříškem. Zvyšte teplotu a nechejte smetanu pár minut probublávat, až omáčka trochu zhoustne.

Vhoďte do omáčky lístky šalvěje nasekané najemno. Promíchejte, vraťte na pánvičku rybu a nechejte ještě trochu prohřát.

Podávejte s hotovými dýňovými noky.

Ozdobte velice chutně zpracovanou šalvějí. Rozehřejte si slunečnicový olej a vhoďte do něj lístky šalvěje. Opečte dokřupava, lístky ztmavnou. Mají opravdu výbornou chuť. Těmito lístky ozdobte jídlo.

Dobrou chuť přeje Elly.