Hlavní jídla,  Recepty

Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Ve svojí kuchyni velice často vařím tím stylem, že otevřu lednici a kombinuji podle fantazie. Občas si naplánuji na jakou surovinu máme chuť a postupuji dost podobně, intuitivně. A někdy se stane taky to, že chci vyzkoušet konkrétní recept, který má svá pravidla.

A tak tomu bylo i s tímto receptem.

Co si představit pod názvem satay ? Je to masový špíz, je jedno jaké maso si na něj zvolíte. Jídlo, které pochází z Asie a velice často se k němu podává omáčka z arašídů. Jako u každého podobného receptu, suroviny nejsou úplně přesně dané, ale většina se opakuje v každé verzi receptu. Našla jsem si jich několik, zkombinovala dohromady to, co se mi zdálo nejlepší, a připravila božské satay.

Když budete tento recept zkoušet, určitě budete nadšení. Jak moc bude celé jídlo pikantní, záleží jen na vaší chuti. Můžete totiž přidat méně nebo více chilli papriček a omáčky sriracha. Ta je totiž také celkem dost pálivá, vyrábí se z chilli papriček.

Omáčka z arašídového másla se může zdát trochu zvláštní kombinací. Nebojte se a vyzkoušejte. Je fakt skvělá a oblíbíte si ji i k jiným grilovaným pokrmům.

Potřebujete

na špízy

  • 1 kg kuřecího masa bez kůže (prsa, vykostěná stehna)
  • chilli paprička podle chuti
  • 3 lžičky koření kokosové chilli
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • podle chuti omáčka sriracha
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 50 ml kokosového oleje (může být i sezamový)
  • 1 lžíce medu nebo kokosového cukru
  • 2 lžičky soli
  • nasekaný zázvor (kus velký jako palec)
  • kousek nasekané citronové trávy
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 150 ml kokosového mléka

na arašídovou omáčku

  • 2 lžíce kokosového nebo sezamového oleje
  • 1 jarní cibulka i s natí, nasekaná nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g burákového másla
  • 1 lžíce kokosového cukru nebo medu
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 lžička rybí omáčky
  • trochu sójové omáčky

na dozdobení

  • nasekaný čerstvý koriandr a chilli papričky

Připravte si všechny suroviny na marinádu. Česnek nasekejte najemno, papričku nasekejte také najemno, stejně tak zázvor. Smíchejte a připravte marinádu na kuřecí maso. To nakrájejte na proužky, které potom budete napichovat na špejli. Pořádně v marinádě promíchejte. Nechejte v lednici do druhého dne.

Dřevěné špejle na špízy namočte do vody, aby se vám při grilování nepřipalovaly a nehořely.

Na druhý den si těsně před grilováním připravte omáčku, do které budete špízy namáčet.

Najemno nasekanou cibuli, chilli papričku a česnek na omáčku dejte do pánve. Přidejte kokosový olej. Osmahněte.

Přidejte nasekanou citronovou trávu a burákové máslo.

Pořádně promíchejte. Přidejte sójovou a rybí omáčku, trochu kokosového cukru.

Tuto směs vylijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud chcete v omáčce kousky surovin, nemusíte mixovat. Rozřeďte kokosovým mlékem a opět promixujte.

Špízy vyndejte z lednice zhruba hodinu před grilováním. Grilujte na rozpáleném grilu.

Omáčku podávejte teplou, ke grilovaným kuřecím špízům.

Můj tip

Chcete grilovat a zároveň si připravit omáčku a být po celou dobu venku? Pořiďte si gril, který má plotnu. Na grilu voní kuřecí špízy a na plotně si připravíte omáčku.

Velký výběr grilů značky Campingaz najdete TADY.

Dobrou chuť přeje Elly.