Hlavní jídla,  Recepty

Italské dýňové risotto s masovými koulemi

Dýně není jen podzimní surovinou. U nás jede po celý rok a patří mezi oblíbené pochoutky. Pamatuju si jeden rok, kdy jsem psala o dýních pro Ženu-in a objednala si na dýňové farmě krabici plnou jedlých dýní. Přišlo tehdy asi patnáct druhů. A já jsem vařila a pekla a zkoušela co všechno nám bude z dýní chutnat.
Možná přesně v té době vznikla velká láska k této surovině.
Italské risotto je krémové a většinou neobsahuje mnoho surovin. Chce to jen tu pravou rýži, víno, vývar a něco k tomu. Není to báječné? Dnes s dýňovým pyré a jednoduchými masovými kuličkami.

Do masových kuliček nepoužijete nic jiného než sůl, pepř, vejce a parmezán. Není potřeba příliš kombinovat. Do risotta už zmíněné suroviny a dýňové pyré. Snadné a velice, velice dobré.

Na dvě porce potřebujete

  • asi 160 –180 g suché rýže vhodné na risotto 
  • 1–2 šalotky
  • máslo nebo olivový olej
  • 200 ml bílého vína (například Vinselekt Michlovský)
  • masový nebo zeleninový vývar
  • parmezán a máslo na dotvoření
  • 200 ml dýňového pyré
  • sůl a pepř

NA MASOVÉ KULIČKY

  • 500 g mletého masa (směs hovězí a vepřové)
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • 50 g nastrouhaného parmezánu

Šalotku si nakrájíme na drobno. Snažíme se, aby kousky byly co nejstejnoměrnější, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatěná.

Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, dáme na plotnu, kterou jsme zapnuli naplno. Necháme ho zahřát a potom na něj vhodíme kousek másla nebo nalijeme olivový olej. Hned po rozpuštění másla, u oleje ihned po nalití, nasypeme šalotku.

Teplotu můžeme mírně ztlumit, ale ne moc. Šalotku smažíme, až nám zesklovatí.

Plotnu zapneme opět naplno a vsypeme k šalotce připravenou suchou rýži.

Zuřivě mícháme a nepřestáváme. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíme přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolíme a opepříme.

Osmahnutou rýži zalijeme vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. A mícháme, čekáme, až se nám všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten jsme si už ohřáli v hrnci na vedlejší plotýnce a začneme ho přidávat k rýži.

Přidáme vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidáváme po jedné naběračce, potom nezapomínáme míchat a necháme vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidáváme další naběračku.

Ihned po první dávce vývaru přidáme dýňové pyré. Jak ho připravit najdete TADY.

Nezapomínejte průběžně ochutnávat.

Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.

Míchání je velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte.

Z mletého masa, soli, pepře, vejce a parmezánu umačkáme směs. Z té tvarujeme malé kuličky, které osmahneme na trošce oleje.

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.

Přichází finální dokončení našeho mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí. Ihned dáváme na vyhřáté talíře. Zespodu talíře bychom měli několikrát pořádně bouchnout dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozleje.

Nahoru ozdobíme masovými kuličkami a jemně nastrouhaným parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.