fbpx
Dezerty,  Léto,  Recepty,  Sezóna

Obrácený třešňový koláč s karamelem

DSC_7447

Vůně třešní, mandlí, karamelu a másla.

Prázdniny u babičky, dlouhé letní dny a víkendy u vody. Jaké vzpomínky a příjemné pocity ve vás může vyvolat kousek výborného třešňového koláče? Upečte si jeden se mnou.

Z košíku třešní, který mi přinesla kamarádka Jana, jsem se radovala dlouho. Upekla jsem bublaninu, uvařila několik lahví sirupu a skleniček s mnoha druhy džemu. A pořád jsem si nechávala misku třešní na nějaký bombastický dezert. Zapomněla jsem dodat, že obě děti neustále běhaly kolem koše a zobaly jednu za druhou. Ano, koš byl opravdu velký. 🙂

Když je dobrý obrácený jablkový koláč – Tarte Tatin, proč by nešlo upéct i podobný třešňový? Nápad je na světě a teď už se jen pustit do práce. Výsledek? Vyzkoušejte sami. U nás se po něm jen zaprášilo a zmizel ještě vlažný.

Na pečení jsem použila hlubší keramickou formu na koláč o průměru 25 cm. Můžete použít i rozevírací formu na dort nebo hranatý plech. Jen aby se vám koláč potom dobře vyklopil, protože to, co máte na dně formy, bude potom na vrchu koláče.

DSC_7442

Potřebujete

  • 500 g vypeckovaných třešní
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 2 hrsti mandlových plátků

Postup

Ze 100 g cukru a 100 g másla si připravte karamel. Do rozehřátého hrnce nasypte cukr, který se začne rozpouštět a zlátnout. Když začne chytat tmavě zlatou barvu, můžete odstavit hrnec z plotny a opatrně přidejte máslo a rozmíchejte. Nelekejte se, bude chvíli trvat, než se obě suroviny spojí. Dávejte pozor, aby karamel z cukru nebyl moc tmavý, byl by hořký.

Připravenou formu si vymažte máslem, hlavně boky. Potom do ní na dno nalijte karamel. Na ten naskládejte nebo nasypte vypeckované třešně, které posypte mandlovými plátky.

Měkké máslo a cukr začněte společně šlehat. Až se spojí, přidejte nejdříve jedno vejce, zašlehejte, a poté i druhé. Po chvíli šlehání budete mít světlou hladkou pěnu.

DSC_7453

Do pěny přidejte polovinu mouky, zašlehejte. Teď kysanou smetanu a smetanu ke šlehání. Opět zamíchejte. A nakonec zbylou mouku, smíchanou se sodou a špetkou soli. Umíchejte hladké, celkem málo tekuté těsto, které opatrně přeneste na třešně a uhlaďte. Pracujte jemně, aby vám třešně moc necestovaly po dně.

Pečte na 180 °C, asi 45 až 50 minut. Povrch koláče bude zlatavý.

Vyndejte z trouby a ihned vyklopte na připravenou podložku. Nechejte trochu vychladnout a můžete podávat.

Koláč je skvělý! Voní máslem a karamelem a chutná tak, že se budete těšit na léto.

Dobrou chuť přeje Elly.