Hlavní jídla,  Recepty

Konfitovaná kuřecí srdíčka na tymiánu s tarhoňou

Moc mě baví přístup k vaření “od čumáčku po ocásek”. Líbí se mi, že má hlavu a patu, že díky této filosofii zpracujete maso z celého zvířete. Jako, rozhodně nepatříme k rodinám, co několikrát do roka dělají zabíjačku, chovají si kuřata, která doma také zpracovávají a ročně zbourají dva býky. Ale snažím se kupovat všechno maso, které nabízí můj oblíbený řezník, včetně vnitřností, které máme doma moc rádi.
Prostě zpracovat ze zvířat všechno co jde. Tenhle přístup byl dříve běžný, ale časem se lidé stali vybíraví a používají pořád dokola jen části zvířat, které umí zpracovat.
U drůbeže můžeme mluvit o zpracování „od zobáčku po pařátek“.  Třeba taková kuřecí srdíčka jsou opravdovou lahůdkou. Mají výbornou chuť a díky mému dnešnímu receptu vykouzlíte za pár korun výtečné jídlo.

K receptu si můžete zvolit libovolnou přílohu. Konfitovaná srdíčka budou skvělá s rýží, kroupami nebo tarhoňou.

Co je to konfitování?

Jde o pečení masa nebo zeleniny, které jsou ponořeny do tuku. Takto připravené maso je velice šťavnaté a jemné. Tuk, který používáme, můžeme dochutit podle sebe a poté ještě použít na další vaření či pečení.

Není to nic složitého. Podobně můžete konfitovat vlastně každé maso i vnitřnosti. Zkuste něco podobného provést třeba s vepřovými srdci.

Potřebujete

  • 1 kg kuřecích srdíček
  • sůl
  • čerstvě mletý nebo drcený černý kampotský pepř
  • čerstvý tymián
  • kachní nebo husí sádlo
  • zelená petrželová nať
  • parmezán

Všechna kuřecí srdíčka očistěte, omyjte a osušte. Vsypejte je do pekáče, osolte a opepřete. Přidejte několik snítek čerstvého tymiánu.

Srdíčka  zalijte kachním nebo husím sádlem. Pokud neseženete, můžete nahradit vepřovým sádlem. Srdíčka musí být všechna ponořená v sádle.

Konfitujte v troubě zapnuté na 95 °C, 6 hodin. Poté budou srdíčka hotová.

Podávejte se zvolenou přílohou, posypané parmezánem a zelenou petrželkou.

Dobrou chuť přeje Elly.