fbpx
Pečivo,  Recepty

Slaná bábovka (nejen) se šunkou a sýrem

Slané bábovky jsem zkoušela doma upéct už několikrát. Pokaždé měly velký úspěch. Ta dnešní je z kynutého těsta a je fakt důležité použít do ní dost sýra a nějakou další „vlhkou“ surovinu. Aby bábovka nebyla suchá. Navíc je tahle bábovka fakt super na různé akce, k pivu a vínu.

My jsme použili goudu a šunku. Klidně můžete do bábovky dát anglickou slaninu, suchý salám, oblíbené druhy sýra. Co třeba bábovka „čtyři druhy sýrů“? Fantazii se meze nekladou. Recept jsem zkoušela několikrát, fotky jsou z první verze a v těch dalších jsem bábovku ještě promazávala. Ideální je, podle mě, třeba pomazánkové máslo nebo zakysaná smetana ochucená česnekem.

Potřebujete

  • 250 g bílé špaldové mouky
  • 250 g polohrubé  pšeničné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 100 g Hery máslová příchuť
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky

náplň

  • 300 g šunky (plátky)
  • 100 g anglické slaniny
  • 350 g goudy (plátky)
  • 1 kelímek pomazánkového másla
  • 3 celé jarní cibulky

 

  • Hera a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Sypké suroviny – droždí, sůl, cukr a mouky, smíchejte dohromady. Přidejte mléko, žloutky a Heru. Vypracujte nelepivé těsto, které nechejte hodinu kynout pod utěrkou, na teplém místě.

Vykynuté těsto rozdělte na pět zhruba stejných dílů.

Každý zvlášť vyválejte a poklaďte plátky šunky a sýra.

Nahoru nasypejte na kolečka pokrájenou jarní cibulku – bílé i zelené části. Každý kousek těsta ozdobený surovinami na náplň pevně zaviňte.

Bábovkovou formu vymažte Herou a vysypejte moukou. Malé záviny vkládejte do formy tak, aby na sebe navazovaly.

Nakonec lehce všechny vrstvy stlačte k sobě.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 – 50 minut.

Vyklopte a nechejte půl hodiny vychladnout. Poté můžete krájet.

PS: příště vám sem hodím ještě jeden recept na slanou bábovku. Takový echt snídaňový…

Dobrou chuť přeje Elly.