Dezerty,  Recepty

Vanilkové mascarpone s malinami

vanilkové mascarpone

Po krásném víkendu stráveném v Čeladné v Beskydech, jsme se zastavili na oběd ve výborné restauraci Di Valle, na okraji tohoto krásného horského městečka.

Dříve tato restaurace patřila do sítě restaurací Pizza Coloseum a vařilo se tady skvěle. Ať jsme si dali pizzu nebo steak, vždycky chutné.

Jinak tomu není ani teď. Pizza, kterou si dali kamarádi vypadala skvěle, já a manžel jsme si dali gnocchi a pappardelle, polévky a děti dětskou pizzu. Jen dezerty jsme vynechali a doma si udělali lepší 🙂

Děti měly chuť na našlehané mascarpone, tak jsem vytvořila rychlodezert, za který jsem potom byla vynášena do nebes. Na pomoc mi opět byl k ruce Cooking Chef od Kenwoodu, takže práce mi pěkně odsýpala od ruky. Kdo má smůlu a tento zázrak nemá, bude šlehat ručně nebo ve svém šlehači, jak je zvyklý.

Potřebujeme

  • 250 g mascarpone
  • 3 žloutky
  • podle chuti cukru (cca 50 – 100 g)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • trocha vanilkového extraktu
  • mražené maliny nebo jahody, případně jiné oblíbené ovoce
  • pár sušenek Lotus

Žloutky s cukrem vyšleháme do hladké nadýchané a husté pěny. Šleháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme mascarpone a vanilkový extrakt a ještě chvíli šleháme, než se hmota pěkně spojí. Nemůžeme šlehat příliš dlouho, protože by nám mascarpone mohlo zhrudkovatět.

Když vám cukr se žloutky šlehá robot, máte čas vytáhnout si zmrazené maliny a povařit je v hrnci na sporáku, s trochou cukru. Ovoce naplníme na dno sklenic a necháme vychladnout.

Na ovoce dáme vrstvu vanilkového mascarpone a úplně nahoru čerstvě našlehanou šlehačku. Tu už není nutné sladit, krém je sladký dost. Povrch šlehačky posypeme rozdrcenými sušenkami. Perfektně chutná i vylepšení, kdy na dno sklenice, ještě pod maliny, dáme také rozdrcené sušenky.

Necháme vychladit v lednici a podáváme.

Kdybych měla více času, pohrála bych si a doplnila pohár ještě čokoládovou pěnou. Ale čas chyběl, děti se dožadovaly slíbeného dezertu 🙂

Dobrou chuť přeje Elly.