fbpx
Dezerty,  Recepty

Rychlý koláč z nemletého máku s čokoládovou polevou

Máte rádi makové moučníky? My ano. Ale ne vždycky se mi chce mlít mák. Tak jsem byla fakt ráda, že tenhle koláč s nemletým mákem u nás všem zachutnal. Na makových koláčích je totiž super, že se můžou péct v každém ročním období.

Pekla jsem ze špaldové mouky, ale můžete použít i klasickou pšeničnou polohrubou.

Potřebujete

  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g nemletého modrého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 250 ml Alpro kokosového nápoje nebo klasického mléka
  • 125 g másla nebo kokosového tuku
  • třtinový cukr s rumovou příchutí Dr. Oetker (ten jsem si dost oblíbila)

na polevu

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 150 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

Promíchejte spolu mouku, mák a prášek do pečiva. Vajíčka dejte šlehat do robota, na vysoké otáčky, spolu s cukrem a rumovým cukrem. Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne pěna. Přidejte smíchané sypké suroviny, rozpuštěný, lehce vychlazený tuk a kokosový nápoj. Nebo mléko, jak chcete a máte rádi. Umíchejte těsto.

Těsto vylijte do kulaté formy, vymazané tukem a vysypané moukou.

Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, 30 – 40 minut. Moučník bude upečený, až do něj vpíchnete špejli a vyjde ven čistá, neulepená od těsta.

Hotový koláč nechejte trochu vychladnout. Nakrájejte a naservírujte na talíře. Přelijte čokoládovou polevou. Tu připravíte snadno.

V malém hrnci přiveďte smetanu k varu. Vypněte a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte pět minut stát. Poté rozmíchejte metličkou.

Je to opravdová pecka. Uvidíte, že budete nadšení!

Dobrou chuť přeje Elly.