Rychlý koláč z nemletého máku s čokoládovou polevou
Máte rádi makové moučníky? My ano. Ale ne vždycky se mi chce mlít mák. Tak jsem byla fakt ráda, že tenhle koláč s nemletým mákem u nás všem zachutnal. Na makových koláčích je totiž super, že se můžou péct v každém ročním období.
Pekla jsem ze špaldové mouky, ale můžete použít i klasickou pšeničnou polohrubou.
Potřebujete
- 300 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g nemletého modrého máku
- 1 prášek do pečiva
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 250 ml Alpro kokosového nápoje nebo klasického mléka
- 125 g másla nebo kokosového tuku
- třtinový cukr s rumovou příchutí Dr. Oetker (ten jsem si dost oblíbila)
na polevu
- 200 g smetany ke šlehání
- 150 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
Promíchejte spolu mouku, mák a prášek do pečiva. Vajíčka dejte šlehat do robota, na vysoké otáčky, spolu s cukrem a rumovým cukrem. Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne pěna. Přidejte smíchané sypké suroviny, rozpuštěný, lehce vychlazený tuk a kokosový nápoj. Nebo mléko, jak chcete a máte rádi. Umíchejte těsto.
Těsto vylijte do kulaté formy, vymazané tukem a vysypané moukou.
Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, 30 – 40 minut. Moučník bude upečený, až do něj vpíchnete špejli a vyjde ven čistá, neulepená od těsta.
Hotový koláč nechejte trochu vychladnout. Nakrájejte a naservírujte na talíře. Přelijte čokoládovou polevou. Tu připravíte snadno.
V malém hrnci přiveďte smetanu k varu. Vypněte a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte pět minut stát. Poté rozmíchejte metličkou.
Je to opravdová pecka. Uvidíte, že budete nadšení!
Dobrou chuť přeje Elly.