fbpx
Polévky,  Recepty

Jemná, horká, skvělá. Mléčná bramborová polévka

Nikdy se u nás doma nevařily polévky tak moc jako teď, se slečnou Žof. To je polévkomilec. Když jí dávám talíř s jídlem a řeknu, že je to polévka (stačí aby tam cokoliv plavalo), tak poskakuje radostí 🙂

Dnešní bramborová polévka je takové „chudé“ jídlo. Potřebujete na ni jen základní suroviny a uvařená je za chvilku. Vždycky když sáhnu v archivu po nějakém mém oblíbeném receptu a pak vám ho sem píšu, tak mám úplně hlad a chuť si ho uvařit 🙂

Takže dopíšu a letím k plotně…

Potřebujete

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce sádla
  • 600 g brambor
  • sůl podle chuti
  • 1 bobkový list
  • špetku drceného kmínu
  • 4 kuličky nového koření

na zahuštění a dokončení

  • 4 lžíce sádla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 lžíce octa – pokud máte rádi kyselejší polévky
  • zelená petrželová nať

Zahřejte větší hrnec. Až je horký, dejte do něj sádlo. Osmahněte na něm nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte oloupané, nakrájené brambory.

Zalijte vodou tak, aby všechny brambory byly ponořené. Osolte, přidejte bobkový list, nové koření a kmín. Uvařte téměř doměkka.

Přidejte mléko, promíchejte.

Připravte si jíšku. Rozpusťte sádlo a rozmíchejte v něm mouku. Vlijte do polévky, promíchejte a polévku 10 minut provařte.

Ještě dochuťte podle potřeby solí, pepřem a kdo má rád kyselejší polévky, tak octem.

Na talíři posypejte zelenou petrželovou natí.

Dobrou chuť přeje Elly.