fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Gnocchi se špagetovou dýní, šalvějí a italskou salsicciou

Podzim = dýně. Jasné rovná se. Aspoň u nás doma. Když se začnou v obchodech a na trhu objevovat dýně, tak nakupuju a mám jich doma velkou zásobu. Hlavně hokkaido, máslové a muškátové dýně. Občas sáhnu i po dýni špagetové a z té vám dnes něco uvařím.
Další skvělou surovinou v dnešním receptu je salsiccia. Měkká italská klobáska je uvnitř střívka syrová a neskutečně dobrá. Můžete ji grilovat, péct, dusit, smažit. Vcelku nebo vytlačenou ze střívka, jako právě teď.

Potřebujete

  • 1/2 upečené špagetové dýně
  • 500 g hotových domácích bramborových noků
  • 450 g salsiccie
  • 2 šalotky
  • 20 lístků šalvěje
  • trocha řepkového oleje
  • sůl
  • pepř

Bramborové noky – gnocchi připravte, jak jste zvyklí. Někdo je uvaří, my je nejraději opečeme na pánvi s trochou oleje, pěkně dozlatova. Jsou pak křupavé a chutnější. Opečené gnocchi dejte bokem.

V pánvi si na trošce oleje opečte nadrobno nakrájenou šalotku. Kousky salsiccie vytlačte ze střívka rovnou do pánve. Opečte ze všech stran.

Špagetovou dýni si předem upečte doměkka. Vyndejte z ní semínka a upečenou měkkou dužinu přidejte do pánve k salsiccie. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte nadrobno nakrájenou šalvěj, asi pět lístků. Pořádně společně prohřejte. Když se vám bude zdát, že je v pánvi málo „omáčky“, přidejte trochu vody nebo smetany.

Do pánve ke směsi s dýní vraťte gnocchi. Promíchejte, ať se obalí dýňovou směsí. Prohřejte a podávejte.

Na talíři ozdobte najemno nasekanou čerstvou šalvějí a křupavými lístky šalvěje. Ty připravíte tak, že rozehřeje v pánvičce olej a čerstvé lístky šalvěje v něm opečete dokřupava.

Dobrou chuť přeje Elly.