fbpx
Dezerty,  Jedlé dárky,  Oslavy,  Ostatní,  Recepty

Domácí perníkové koření

Nekupujte perníkové směsi, vyrobte si svou vlastní. Stojí to za tu práci.

Kupovaných perníkových směsí je na trhu poměrně dost. Každá firma, která vyrábí koření, má v nabídce to své. Směsi jsou v něčem podobné, v něčem jiné, ale vždycky měsíce zavřené v sáčcích, čekající na své zákazníky. My vám dnes poradíme, jak si připravit koření vlastní.

Výhody domácích směsí koření jsou jasné. Přesně víte, co do směsi dáváte, přizpůsobíte si vlastní chuti, připravíte si přesně takové množství koření, jaké potřebujete, a zbytečně ho doma neskladujete. U sáčků v obchodě nikdy nemáte jistotu, jak dlouho leží ve skladu, v regálu, jak dlouho je koření umleto.

A to je stejné jako s kávou. Vždycky je lepší koupit si zrna a doma si umlet (ideálně ručním mlýnkem) pouze takové množství, které co nejdříve (nejlépe hned) spotřebujete.

Perníkové koření je snad nejvíce navoněné koření, které znám. Voní vánočně, rodinnou pohodou, babiččinou kuchyní.

DSC_1963

Jaké druhy koření a v jakém poměru do směsi přimíchat, se nedá přesně říct. Receptů na perníkové koření jsou stovky, každý se trochu liší. V některých zemích se přidává třeba trocha mletého černého pepře, jinde pepř cayenský.

Trošku exotické chuti a vůně přidáte zázvorem, kardamomem a koriandrem. Nebojte se experimentovat a hlavně si pořádně zapisujte, z jakých poměrů jste perníkovou směs míchali. Já se přimlouvám za mletý černý pepř. Ten dodá perníčkům pikantní příchuť. A jestli máte odvahu a chuť vyzkoušet jiné chutě, místo černého pepře přidejte špetku růžového.

Potřebujeme

  • 2 lžíce mletého zázvoru
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce mletého nebo najemno drceného hřebíčku
  • 1 lžíce mletého nebo najemno drceného nového koření
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1/2 lžičky badyánu
  • špetka čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky mleté vanilky

Postup

Koření, které máme celé, rozdrtíme najemno v hmoždíři nebo umeleme v mlýnku. Musí být co nejjemnější. Všechny druhy koření promícháme a uskladníme v uzavíratelné skleněné nádobě.

DSC_1911

Jaké další koření můžeme do směsi přidat?

  • 1/2 lžičky fenyklu
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1/2 lžičky pomerančové kůry
  • cayenský pepř

Koření vyrobeno, uskladněno a my se můžeme pustit do pečení domácích perníčků. Nebo perníku na plech. Špetka koření přidaná k pečenému masu vás příjemně překvapí. Nebo snad chcete použít svou novou směs do povidlové omáčky k uzenému masu?

Míchejte, testujte a dejte nám vědět, jak vám chutnalo a co jste s domácím perníkovým kořením uvařili a upekli.

Dobrou chuť přeje Elly.