fbpx
Pečivo,  Recepty

Podzimní závin se zelím a anglickou slaninou

Dnešní recept se vám bude hodit při různých příležitostech. Závin můžete zabalit dětem ke svačině, upéct na nějakou super akci s kamarády nebo na domácí večeři. My do něj máme rádi sladkokyselé zelí, ale výborný bude také se zelím kysaným. A pokud máte domácí zelí, tak tím lépe.

Potřebujeme…

… na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 ml vlažné vody
  • 100 ml vlažného mléka
  • 3 lžíce Hery máslová příchuť
  • 1 lžička soli

… na náplň

  • 300 g kysaného zelí
  • 250 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje na smažení
  • kmín
  • sůl a pepř podle chuti

… na dokončení

  • 1 bílek na potření
  • kmín na posypání

Droždí, sůl a mouku – tedy sypké suroviny, smíchejte dohromady. Přilijte vlažnou vodu s mlékem a Heru. V kuchyňském robotu vypracujte nelepivé těsto, které necháte hodinu kynout pod utěrkou, na teplém místě.

Mezitím si můžete připravit náplň, která musí vychladnout.

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky.

Anglickou slaninu na kostičky trochu větší. Zelí nechejte v cedníku okapat. Kdo chce zelí méně kyselé, může ho ještě propláchnout vodou a nechat okapat.

Ve velké pánvi zahřejte olej a osmahněte na něm cibuli a slaninu dokřupava. Přidejte kysané zelí. Promíchejte a dejte opět do cedníku. Odkape přebytečná mastnota. Nechejte úplně vychladnout.

Vykynuté těsto rozválejte na placku. Dejte na ni náplň, která mezitím úplně vychladla. Pevně zarolujte a dejte do pekáče vyloženého pečícím papírem.

Potřete bílkem a posypejte kmínem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35 minut, dokud závin nezezlátne.

Nechejte trochu vychladnout. Můžete podávat teplý i studený.

Dobrou chuť přeje Elly.