Hlavní jídla,  Recepty

Znáte radicchio? Červenou čekanku jsem spojila s lososem a krevetami.

Listová čekanka – radicchio, je velice oblíbená například v Itálii. Hodí se jak čerstvá do salátů, tak na vaření. Její chuť je nahořklá a tato chuť se lehce zmírní tím, že ji uvaříte, upečete a ugrilujete. Kromě toho, že je výborná, tak je také velice prospěná pro naše zdraví.

Na červené čekance je super, že její sezona je zhruba od září, přes celou zimu, až někdy do února, března. A to je paráda, protože čerstvé sezonní zeleniny v tomto období moc není. Já ji nejraději zapékám, miluju její kombinaci s vlašskými ořechy a taky s lososem.

Potřebujete

  • 400 g lososa
  • asi 20 větších krevet
  • 3 čekanky – radicchio
  • 1 pórek
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • bílý pepř Pepper Field
  • 1 balení noků (500 g)
  • máslo nebo ghí

Připravte si máslo nebo ghí, podle toho, co máte raději. Ve velké pánvičce si tento tuk rozehřejte. Dejte na něj opékat lososa na kostky. Kdo chce, může z lososa odstranit kůži, ale není to nutné. Lososa stačí ochutit solí a bílým pepřem. Až jsou kousky lososa opečené (změní svou barvu z tmavě růžové na světlou), dejte je z pánve na talíř. 

Do výpeku na pánvičce dejte na kolečka nakrájený pórek (celou bílou část a velký kus zelené) a na kousky nakrájené radicchio – čekanku. Opékejte společně asi osm minut. Do pánve přidejte zpět lososa a také oloupané krevety. Zalijte smetanou, ještě lehce ochuťte solí a pepřem. Promíchejte a provařte společně zhruba tři, čtyři minuty.

Podávejte s opečenými nebo uvařenými bramborovými noky.

Nákupní seznam

Ghí i máslo, tu nejlepší smetanu koupíte v La Formaggeria Gran Moravia.

Lososa i krevety mají super v Ocean48.