fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Vždycky jsem toužila po udírně. A už ji mám!

Nad udírnou přemýšlíme od té doby, co máme hezky upravený dvůr. Každý rok říkáme, že už příští rok si ji koupíme nebo necháme postavit. Hádejte, jak to dopadlo. Ještě ji nemáme, samozřejmě. Vždycky se zasekneme u toho, že si vlastně nejsme jistí, jak často velkou udírnu využijeme. Jednou do roka na klobásy nebo uzené maso? Navíc máme rádi spíš takové pochoutky jako je uzený losos nebo uzená kachní prsa.

A pak to přišlo. Zase musím říct, že se mi potvrdilo, že ke mě chodí ty správné nabídky. Když mě oslovila finská značka Muurikka, jestli chci otestovat jejich produkt, elektrickou udírnu, tak jsem neváhala ani chvilku.

Výbava Muurikka

Grily, pánve a udírny Muurikka se před 50 lety zrodily v zemi tisíců jezer a ostrovů, ve Finsku. V českém eshopu této značky tedy nenajdete jen udírny, ale právě také pánve, grily a veškeré potřebné příslušenství.

Já jsem dostala k otestování Muurikka udírna & elektrický gril – Smoker PRO 1100 W . Ano, čtete dobře. Je to gril i udírna v jednom. Žár a kouř se vytváří pomocí elektřiny a dřevní štepky. Tu koupíte v mnoha různých variantách také v eshopu Muurikka. Díky tomu, že nepracujete s ohněm, můžete Muurikka udírnu a gril použít klidně na terase nebo balkonu. Díky malé velikosti ho taky pohodlně sbalíte sebou na dovolenou. Nesháníte žádný papír a dřevo na podpal. Prostě jen otočíte knoflíkem a máte roztopeno. Uvnitř grilu je výkonné těleso, které se postará o rozehřátí a teplo je rovnoměrně rozvedeno po celém prostoru. Jsme u další výhody. Zapomeňte na nerovnoměrně opečené jídlo.

Všechno připraveno

A pak si můžete vybrat. Buď použijete dřevní štepku a udíte, nebo jen grilujete. Vybírat můžete z různých druhu dřeva od olše, dubu, buku, jabloně, třešně, přes další druhy. Každý typ dřeva dodá uzenému masu nebo zelenině specifické aroma a vy si můžete vyzkoušet, které vám nejvíce vyhovuje. Inspiraci a jak štěpku nejlépe používat se dozvíte v článku přímo na webu Muurikka – Dřevěná štěpka pro Muurikka Smoker. Doporučuji přečíst.

Tácek na štěpku obalte alobalem. Množství štěpky, které vidíte na fotce je zbytečně moc. Stačí ho třetina a už máte perfektní uzenou chuť a vůni. Čím více štěpky, tím intenzivnější aroma.

Do prostoru udírny a grilu Muurikka můžete dát jeden až dva rošty, to podle typu, který zvolíte. Pod rošt umístíte odkapávací tác a při uzení úplně dolů tácek se štěpkou. Všechny součásti jsou nerezové a pochromované a musím říct, že jejich údržba mě velice příjemně překvapila. Stačí hned po použití lehce omýt teplou vodou a otřít. A pro více znečištěné části můžete použít čistící pastu, kterou najdete také na eshopu.

Takto připravený filet dáte na rošt a zapnete

Co jsem vyzkoušela jako první? Samozřejmě filet z uzeného lososa. Na to jsem se vyloženě těšila. Muurikka Pro mi dorazil v průběhu naší letní dovolené, potom další dovolená a už chystání do školky, na internát a vůbec celý ten blázinec na konci prázdnin. A teď se těším, že mám před sebou další krásné podzimní dny, kdy můžu zkoušet další a další pochoutky. Určitě vám sem budu dávat tipy a recepty a vy sledujte i Tipy a návody na webu Muurikka. Protože je tady řada receptů nejen od finského šéfkuchaře Henri Aléna, ale taky od našeho úžasného pana Cuketky. Ten v Muurikka grilu pekl dokonce i chleba a to rozhodně zkusím taky.

surovina0,5 kg1 kg1,5 kg
Ryby15-25 min25-35 min35-60 min
Korýši10-15 min25-30 min30-35 min
Drůbež40-45 min50-55 min60-65 min
Vepřové30-35 min40-45 min50-55 min
Hovězí20-25 min40-45 min50-55 min
Skopové30-35 min40-45 min50-55 min
OstatníZelenina – 20 minBrambory – 40 minKukuřice – 60 min
Tabulka časů přípravy z webu Muurikka.

Psát vám recept na uzeného lososa asi moc nemá cenu. Není to recept. Osolila jsem ho z obou stran. Můžete přidat i trochu oblíbených bylinek a nechat přes noc odležet. Poté omýt, osušit a dát na rošt. Nebo můžete vyzkoušet variantu pana Cuketky, který smíchal sůl a cukr 1:1 a nechal odležet. Omyl, a udil.

Není to krása???

Filet z poloviny lososa jsem udila přesně 25 minut. Měla jsem vymyšleno co s ním dál a musím se vám přiznat, že jsem ho musela bránit zuby nehty. Každý chodil uždibovat a málem mi to ta moje velká rodina snědla ještě dřív nebo jsem se do receptu pustila.

Potřebujete

  • 300 g uzeného lososa
  • 4 jarní cibulky
  • 300 g rajčat
  • sůl a pepř
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 400 g chlazených noků
  • 1 lžíce olivového oleje

Ve velké pánvi zahřejte trošku olivového oleje. Na něm opečte kolečka jarní cibulky. Tu bílou i zelenou část 🙂 Opékejte asi tři minuty a vsypejte rajčata. Používám malinké cherry, které stačí jen rozpůlit. Pokud máte větší, nakrájejte na kousky. A taky vsypejte noky.

Promíchejte a pět minut opékejte. Ochuťte solí a pepřem, přidejte smetanu, povařte dalších pět minut a vsypejte natrhaného lososa. Prohřejte a podávejte.

Naprosto nebeská chuť a přitom minimum surovin a chvilka času. A ten uzený losos!!! Top!

Článek vznikl ve spolupráci se značkou Muurikka. Jejich produkty můžete zakoupit na eshopu nebo si je dokonce můžete vypůjčit na zkoušku. Všechny informace najdete na webu Muurikka.