
Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou
Přesně vím, kdy jsem o hovězích líčkách slyšela poprvé. V mém oblíbeném Ano, šéfe.
Ano, šéfe už oblíbené není (starší díly pořád, ty nové vůbec), ale hovězí líčka milujeme pořád. Ta se nikdy nepřejí. Kdo je ochutnal a zamiloval si je, tak přesně ví, o čem mluvím. Jsem tak ráda, když se mi podaří je sehnat. Naštěstí to u nás není nic moc těžkého. Nejbližší řezník v našem okolí je umí zajistit na objednávku. Hurá!!!
Potřebujeme
- hovězí nebo vepřová líčka
- sůl a pepř
- 300 ml kvalitního červeného vína
- 1 cibule
- kousek másla
- 2 + 2 mrkve
- 2 + 2 petržele
- kus celeru
- trochu vývaru
- trochu rostlinného oleje
- pár žampionů
- majoránka
Ve velké pánvi si rozehřejeme oleje, na kterém osmahneme osolená a opepřená líčka, aby se maso zatáhlo. Dvě mrkve, dvě petržele a polovinu celeru oloupeme a nakrájíme na kolečka, přidáme k líčkům. Zalijeme vínem a vývarem a dusíme doměkka. Podle velikosti líček je to asi 3 hodiny. Hotová líčka se úplně rozpadají.
Maso vyndáme z omáčky, kterou prudkým varem zredukujeme na požadované množství a nakonec zjemníme a zahustíme kouskem vychlazeného másla. Dochutíme troškou majoránky.
Jako příloha je výborná bramborová kaše a restovaná zelenina. Zbytek zeleniny očistíme a nakrájíme na kolečka, žampiony na drobnější kousky. Společně orestujeme na pánvi, lehce osolíme, můžeme opepřit.
Dobrou chuť přeje Elly.
Tip na párování jídla s vínem od Alkohol.cz
K hovězímu masu nejlépe ladí červené víno. Můžete sáhnout například po francouzském Restanques de Pibaron Banol z oblasti Provence s intenzivním aroma bylin, koření a tabáku. Ucítíte v něm chuť červených i černých plodů.
Nebo si k tomuto jídlu dopřejte víno z českého vinařství Třebívlice, konkrétně jsme vybrali Johann W Red Cuvée, ve kterém se snoubí chuť několika odrůd. Ucítíte v něm chuť sušeného ovoce nebo čokolády.