fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Květákové placičky s ovesnými vločkami a něčím dobrým navíc

Když jsem byla dítě, tak květákové placičky byly na oběd i večeři doma celkem často. Maminka do nich přidávala někdy šunku, jindy suchý salám nebo třeba rybí filé. Placičky tak byly pokaždé trochu jiné, ale vždycky výborné!

  • 1 květák
  • cca 200 g ovesných vloček
  • 4 vejce
  • 150 g na kostičky nakrájené Vysočiny
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g goudy
  • zelená petrželová nať
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Květák nejprve rozeberte na růžičky a vložte do vroucí osolené vody. Uvařte doměkka. Sceďte a nechejte vychladnout.
Dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou. Vajíčka dejte do robota se šlehací metlou a vyšlehejte do lehce nadýchané pěny. Přidejte do ní rozmačkaný květák a přisypávejte ovesné vločky. Možná nebudete potřebovat celých 200 g, možná budete potřebovat i více. Vše záleží na velikosti květáku i na tom, jak moc je měkký.

Dochuťte solí, muškátovým oříškem a pepřem, propasírovaným česnekem. Nechejte dvacet minut odpočinou, vločky do sebe nasají vlhkost.

Nakonec přidejte na kostičky nakrájenou Vysočinu, nasekanou petrželku a nahrubo nastrouhanou goudu.
V pánvičce rozehřejte olej nebo sádlo a smažte malé placky. Placky můžete také naskládat na plech vyložený pečicím papírem a upéct v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud nezačne povrch tmavnout.

Můžete doplnit česnekovým dipem a čerstvou zeleninou.