fbpx
Dezerty,  Hlavní jídla,  Recepty

Zapečená vánočka nebo mazanec s mascarpone a ovocem

Asi jste to už někde zahlédli. Nemám moc ráda žemlovku. Podle mě mám blbé vzpomínky ze školní jídelny, kde žemlovka byla z rozblemcnutých rohlíků, s teplýma jabkama a sraženým tvarohem. No, já vím, že na jídlo se fuj neříká a někomu asi i chutnala. Ale já si ji raději udělám po svém. A tak mi teda hodně chutná…

Vánočka i mazanec patří mezi oblíbené snídaňové pečivo nejen o Vánocích a Velikonocích. Zbyl vám kousek, který už není úplně v kondici? Přidejte k němu hromádku ovoce, mascarpone a všechno společně pěkně zapečte. Zároveň si můžete poplácat po rameni, že neplýtváte jídlem. A to se počítá.

Během chvilky máte hotový oběd nebo sladkou tečku. Je to vlastně taková vymazlená žemlovka.

Potřebujete

  • 500 g vánočky nebo mazance, které už nejsou v top stavu
  • 250 g mražených malin, jahod nebo jiného ovoce
  • cukr podle chuti
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 100 g másla

Pečivo nakrájejte na plátky a opečte v pánvi, na rozehřátém máslem. Vyskládejte do zapékací misky, vymazané máslem a vysypané strouhankou.

Vyšlehejte smetanu s mascarpone, ochuťte podle sebe cukrem. Polovinu směsi natřete na pečivo v zapékací misce. Zasypejte polovinou ovoce. Přikryjte další vrstvou opečeného pečiva, opět krém a nahoru maliny.

Troubu si předehřejte na 180 °C. Vložte zapékací misku do trouby a  a pečte 40 minut.

Nechejte trochu prochladnout. Tohle jídlo můžete podávat horké, vlažné i studené.