Nadýchaná a vláčná kakaová bábovka s pistáciovými oříšky
Bábovka je univerzální dezert, kterým uděláte parádu jak k nedělnímu kafi, tak dětem ke svačině. Její nesporné výhody? Je hotová raz dva, existuje milion receptů a stačí vám na ni většinou základní suroviny, které máte doma.
Já jsem do ní tentokrát přidala pistáciové kostky z eshopu zdraveorechy.cz, který mě pravidelně zásobuje oříšky a podobnými pamlsky.
Potřebujete
- 200 g změklého másla
- 200 g cukru moučka
- 4 vejce
- 50 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 20 g kakaového prášku
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 80 g nasekaných pistácií nebo pistáciových kostek
Nejprve si vyšlehejte vejce, cukr a máslo. Přidejte mléko, mouku smíchanou s kakaem, špetkou soli a práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte nasekané pistácie. Podle chuti můžete použít i jiné oblíbené ořechy.
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou. Nalijte do ní těsto.
Pečte v troubě předehřáté na 170 °C, asi 45 minut až hodinu. Jestli je hotová zjistíte tradičním testem – vpíchnutím špejle do středu bábovky. Špejle musí vyjít ven suchá nebo s několika drobečky. Ne špinavá od těsta.
Bábovku vyklopte a nechejte na mřížce zcela vychladnout.