fbpx
Dezerty,  Recepty

Nadýchaná a vláčná kakaová bábovka s pistáciovými oříšky

Bábovka je univerzální dezert, kterým uděláte parádu jak k nedělnímu kafi, tak dětem ke svačině. Její nesporné výhody? Je hotová raz dva, existuje milion receptů a stačí vám na ni většinou základní suroviny, které máte doma.

Já jsem do ní tentokrát přidala pistáciové kostky z eshopu zdraveorechy.cz, který mě pravidelně zásobuje oříšky a podobnými pamlsky.

Potřebujete

  • 200 g změklého másla
  • 200 g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 50 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g kakaového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 80 g nasekaných pistácií nebo pistáciových kostek

Nejprve si vyšlehejte vejce, cukr a máslo. Přidejte mléko, mouku smíchanou s kakaem, špetkou soli a práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte nasekané pistácie. Podle chuti můžete použít i jiné oblíbené ořechy.

Formu na bábovku vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou. Nalijte do ní těsto.

Pečte v troubě předehřáté na 170 °C, asi 45 minut až hodinu. Jestli je hotová zjistíte tradičním testem – vpíchnutím špejle do středu bábovky. Špejle musí vyjít ven suchá nebo s několika drobečky. Ne špinavá od těsta.

Bábovku vyklopte a nechejte na mřížce zcela vychladnout.