Dezerty,  Oslavy,  Recepty

Velikonoční čokoládový dort, který může být i narozeninovým

Když jsem pro Heru vymýšlela tenhle recept, byl začátek února. Pár dní před Pepínovýma narozeninama. A tak jsem vytvořila tenhle čokoládový dort, který jsem ozdobila velice lehce velikonočně. Kinder vajíčka jsme potom snědli a dort ozdobili jako narozeninový.

Takže jestli chcete letos na Velikonoce překvapit rodinu něčím netradičním, tak nepečte mazanec, ale upečte dort. Pro milovníky čokolády bude naprosto neodolatelný. Protože je čokoládový úplně celý. Ozdobte ho čokoládovými vajíčky z hořké, mléčné i bílé čokolády.

DSC_0272.jpg (114 KB)

Potřebujete

těsto

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g cukru moučka
  • 100 g kvalitního kakaového prášku
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 vejce
  • 500 m polotučného mléka
  • 200 g Hery máslová příchuť
  • 500 ml horké vody

krém

  • 750 g marcarpone
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 400 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

ozdobení

  • libovolné množství čokoládových vajíček, různé velikosti

Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, cukr, kakao, sůl, prášek do pečiva a sodu. Promíchejte opravdu důkladně.

Heru si rozpusťte v hrnci na plotně. A nechejte trochu prochladnout. V menší misce smíchejte mléko a vejce, prošlehejte metličkou. Rozpuštěnou vystydlou Heru zašlehejte do mléka s vejci.

Předehřejte si troubu, na 170 °C.

Tekutou část receptu přidejte do mísy se sypkými surovinami. Promíchejte. Vznikne hustá směs, kterou rozředíte horkou vodou. Důkladně promíchejte. Nelekejte se, těsto bude řidší.

Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 nebo 28 cm. Vyložte její dno i boky pečícím papírem a nalijte do ní připravené těsto.

Pečte asi 90 minut. Nelekejte se, povrch korpusu hodně vyskočí a bude popraskaný. Vše zamaskujete krémem.

Korpus nechejte úplně vychladnout. Pokud máte čas, ideálně do druhého dne.

Připravte si krém.
Základem je mascarpone a čokoládová ganache, což je směs smetany a čokolády.

krem.jpg (92 KB)

Smetanu dejte do hrnce, na plotnu a přiveďte k varu. Vypněte plotnu a nalámejte do smetany čokoládu. Nechejte pět minut stát a poté vymíchejte metličkou do hladké čokoládové hmoty. Nechejte vychladnout.

Až je ganache vlažná, téměř studená, dejte do mísy robota se šlehací metlou mascarpone a přidejte ganache. Vyšlehejte na vysoké otáčky do čokoládového krému.

Korpus dortu prokrojte čtyřikrát nebo pětkrát, jak vám to vyjde. Jednotlivé vrstvy promažte krémem. Kdo chce, může použít i marmeládu. Celý dort pomažte krémem, pěkně uhlaďte.

Ozdobte čokoládovými vajíčky. Nechejte vychladit v lednici.

A jak dort změnit na narozeninový? Ozdobte ho libovolným množstvím čokoládových tyčinek, bonbonů a podobných dobrot. Prostě dort pro čokoholiky 🙂

DSC_0468.jpg (87 KB)

Nákupní seznam

#spoluprace

Smetanu, mascarpone i mléko kupuji v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia

#tohlenenispoluprace

Kokina koupíte kdetu 🙂 Čokoládu kupuju prachobyčejnou v červeném obalu v Lidlu. Na neuvěřitelnou cenu je výborná!

Vajíčka kupuju u moc hodných skoro sousedů z naší vesnice

Mouku jsem si teď zkusila objednat Mlýn Korunka a je pecka! Baví mě, že si ji objednám ve velkých pytlech. Méně odpadu (i když papírové od mouky pálím v krbu) a mám je pěkně ve spíži a jen si odsypávám do dóz v kuchyni.

Dobrou chuť přeje Elly.