Hlavní jídla,  Recepty

Jarní sekaná s medvědím česnekem a batátovým pyré

Další medvědí česnek? No jasně. Jen vás chci o něco poprosit. Užívejte si jeho sezónu s rozmyslem a ohleduplně k přírodě. Medvědí česnek je tady pro všechny, ale kéž by se schoval před těmi brutálními trhači, kteří vletí do lesa a sklízí česnek tak, že ho trhají po pytlech, klidně i s kořeny a potom prodávají na trzích. Takhle fakt ne…

Medvědí česnek je pochoutka, která je velice zdravá. Má v sobě vitamíny, železo a pomůže váš organismus nakopnout po zimě, vyčistit, detoxikovat. Snažte se ho příliš nevařit. Zůstane sice jeho chuť, ale s delší tepelnou úpravou mizí jeho “zázračné” schopnosti.

Nebo ho do jídla použijte jak tepelně upravený, tak ještě přidejte čerstvý.

A pozor…máte posledních pár dní. Někde už česnek dokonce kvete.

Potřebujete

na sekanou

  • 800 g směsi mletého masa (vepřové a hovězí)
  • sůl
  • pepř
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka
  • strouhanka na zahuštění
  • 20 až 30 čerstvých listů medvědího česneku

na náplň

  • 2 šalotky
  • houby – čerstvé, mražené, naložené
  • 4 listy medvědího česneku
  • kousek másla
  • sůl 
  • pepř

batátové pyré

  • 500 g batátů
  • 500 g brambor
  • sůl
  • pepř
  • kus másla
  • trochu smetany

DSC_0807.jpg (111 KB)

Připravte si náplň. Houby nakrájejte na malé kostičky. Doporučuji připravit si je takhle už před mražením, zavařování, protože pak je jen vyklopíte a už pracuje na nádivce nebo jiné dobrotě.

Na pánvičce si rozpusťte kousek másla. Na něj vsypejte šalotku a houbové kostičky. Promíchejte a společně na střední teplotu opékejte. Ochuťte solí a pepřem. Můžete trochu podlít vodou. Opékejte asi 10 až 15 minut. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekaný medvědí česnek a ještě minut prohřejte.

DSC_0804.jpg (104 KB)

Mleté maso dejte do velké mísy. Přidejte vejce, mléko, sůl a pepř. Nakonec vsypejte nasekaný medvědí česnek. Promíchejte a zahustěte strouhankou, podle potřeby.

Z mletého masa si na pracovní ploše udělejte placku. Do středu dejte houbovou náplň a pak přes ni opatrně přehňte oba okraje.

Vytvarujte váleček sekané a dejte do pekáčku. Můžete připravit i dva menší válečky.

DSC_0802.jpg (102 KB)

Sekanou lehce podlijte vodou (stačí 1 dcl) a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte hodinu. Poté odkryjte a ještě dopečte kůrku.

DSC_0814.jpg (92 KB)

Mezitím, co se sekaná peče, dejte vařit brambory a batáty. Můžete je vařit společně. Až jsou měkké, dejte je do mísy robota a nasaďte šlehací metlu. Přidejte do nich kus másla (asi 100 g) a 100 ml teplé smetany. Na vysoké otáčky vyšlehejte lahodné pyré.

DSC_0821.jpg (90 KB)

Podávejte s čerstvými listy medvědího česneku.

Dobrou chuť přeje Elly.