Hlavní jídla,  Recepty

Masové koule se sýrem a houbovým ragú

Masové koule jsou oblíbeným jídlem našich dětí. Houby naopak něčím, co nedají do pusy 🙂 Jako vlastně spousta dětí. Ale to nám nevadí, aspoň zbyde více na nás 😀 A tak vymýšlíme jídla, která můžeme jíst my dospělí s houbami a děti bez hub.

Masovými koulemi potěšíte snad všechny generace strávníků. Můžete je podávat ke smetanové omáčce nebo k rajské. Výborné jsou jako zajímavá chuťovka nebo jídlo na gril. Vždycky si můžete pohrát s jejich dochucením nebo je něčím dobrým naplnit. Kouskem sušeného rajčete, bylinkami, sýrem. A tak budou zase o kousíček lepší.

A v dnešním receptu jsem ještě obyčejné masové koule vylepšila na neskutečnou lahůdku. Zabalila jsem do nich kousek goudy, kterou děti taky milují.

Ideální přílohou pro dnešní jídlo bude nadýchaná bramborová kaše. Když namixujete brambory s pečenou dýní, pochutnáte si na bramborovo-dýňovém pyré, které se také skvěle hodí. Navíc ještě ladí s podzimem.

Potřebujete

  • 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 150 g goudy vcelku

houbové ragú

  • 500 g lesních hub (když nemáte, tak žampiony)
  • 2 šalotky
  • čerstvý tymián
  • sůl a pepř
  • zelená petrželová nať
  • kousek másla

Mleté maso dejte do mísy, přidejte vajíčko, ochuťte česnekem, solí a pepřem. Promíchejte, ideálně promačkejte rukama. Klidně můžete přidat i oblíbené koření. My jsme zkoušeli použít garam masalu a kuličky byly skvělé.

Z masa tvarujte kuličky. Dovnitř každé kuličky dejte kousek goudy a kuličku pořádně uzavřete a vytvarujte. Všechny kuličky naskládejte do pekáče. Až je pekáč plný, dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 20 minut. Celková doba pečení záleží na velikosti kuliček, takže větší koule pečte delší dobu.

Mezitím, co se pečou kuličky, dejte vařit brambory na kaši a připravte si houbové ragú.

Houby očistěte a nakrájejte na malé kousky. Šalotku nakrájejte nadrobno.

Ve velké pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku. Po pěti minutách přidejte houby. Dochuťte tymiánem, solí a pepřem.

Opékejte, dokud nebudou houby hotové, ideálně asi 15 až 20 minut. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželovou nať.

Kuličky se pečou, houbové ragú se opéká a vy máte čas připravit si bramborovou kaši. Jak ji děláte vy? Já do brambor přidám horké mléko, kus másla (fakt kus) a vyšlehám ručním šlehačem. Kaše je pak úžasně nadýchaná.

Podávejte na bramborové kaši, s masovými kuličkami

Dobrou chuť přeje Elly.